Shell vandaag weer voor de rechter in vervuilingszaak Nigeria

Shell vandaag weer voor de rechter in vervuilingszaak Nigeria

24 november 2016 – Shell moet vandaag aan het Gerechtshof Den Haag uitleggen waarom het niet alle informatie heeft gegeven in de rechtszaak die Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren in 2008 tegen het bedrijf aanspanden wegens olievervuiling.

Uit een bericht van Milieudefensie
(…) Tijdens de zitting komen ook twee pijpleidingdeskundigen aan het woord over mogelijk aanvullend onderzoek naar de oorzaak van de lekkages. (…)
De zitting is een zogenoemde comparitiezitting. Shell moet op verzoek van de rechter toelichten waarom het, in strijd met het bevel van het Gerechtshof, bepaalde informatie niet aan de Nigeriaanse eisers en Milieudefensie heeft verstrekt. In december 2015 oordeelde de rechter dat zij inzage moeten krijgen in interne bedrijfsdocumenten, maar Shell heeft niet al deze stukken verstrekt en veel informatie zwart gemaakt. In een tussentijdse uitspraak op 11 oktober 2016 heeft het hof Shell opgedragen om dat uit te leggen.
Daarnaast komen twee pijpleidingdeskundigen aan het woord over mogelijk aanvullend onderzoek aan de pijpleidingen in twee van de drie dorpen in de rechtszaak. Shell beweert dat die zijn gaan lekken door sabotage. Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers bestrijden dit. Aanvullend onderzoek van de leidingen kan bevestigen dat de lekkages zijn veroorzaakt door slecht onderhoud door Shell.

De rechtszaak
De zaak tussen Shell en Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers gaat over de verantwoordelijkheid van Shell voor de olievervuiling. Nadat het Gerechtshof Milieudefensie en de Nigerianen in december 2015 in hoger beroep op alle procedurele punten gelijk gaf, richt dat beroep zich nu op de vraag of Shell inderdaad voor de schade uit de lekkages aansprakelijk is.
Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie:  “De inwoners van Goi, Oruma en Ikot Ada Udo (…) eisen simpelweg dat Shell de schade aan hun leefomgeving vergoedt, zodat ze hun leven weer kunnen oppakken, iets waar ook duizenden andere gedupeerden van olievervuiling in de Nigerdelta naar verlangen.” (…)’

Milieudefensie over de rechtszaak

‘(…) Onze eisen zijn

  • dat Shell de olie opruimt die uit haar pijpleidingen lekte, op de akkers en in de visvijvers van de boeren;
  • dat Shell financiële compensatie betaalt voor de door hen geleden economische schade;
  • en dat Shell de door haar beheerde pijpleidingen beter gaat onderhouden en beveiligen, zodat nieuwe lekkages in de toekomst worden voorkomen.

Daarbij willen we dat het hoofdkantoor van Shell in Den Haag door de Nederlandse rechter verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade die is aangericht door haar dochterorganisatie Shell Nigeria. (…)’

Ook Nigeriaanse regering naar rechter gestapt

In mei werd bekend dat ook de Nigeriaanse regering naar de rechter stapt om zo’n 5,7 miljard euro van Shell te krijgen. Het bedrag is bedoeld als schadevergoeding voor de gevolgen van een groot olielek in het Bonga-veld in 2011.

Bronnen
Milieudefensie, 22 november 2016: Shell donderdag voor de rechter in vervuilingszaak Nigeria
Milieudefensie: Onze rechtszaak tegen Shell
Zie ook
FluxEnergie, 18 december 2015: Olievervuiling: Nigeriaanse boeren mogen Shell in Nederland aanklagen
FluxEnergie, 4 mei 2016: Nigeria eist 5,7 miljard van Shell om olielek
Foto: Milieudefensie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.