Sinke: ‘Asbest eraf? Dan zonnepanelen erop’

7 juni 2016Overheden en organisaties als LTO kwamen vorige week met het plan alle daken vóór 2024 asbestvrij te maken. Professor Wim Sinke ziet daarin een uitgelezen kans om meteen zonnepanelen op die daken te plaatsen, aldus Engineers Online.

Uit het bericht van Engineers Online
‘(…) “Maak van de nood een deugd. Als bedrijven en particulieren hun asbestdaken gaan vervangen, dan is dit het uitgelezen moment om meer zonnepanelen op daken te krijgen. Het opwekken van zonne-energie wordt in snel tempo goedkoper en helpt Nederland om te voldoen aan internationale klimaatafspraken.”
Sinke verwijst naar een al bestaande provinciale regeling waar agrarische bedrijven een subsidie kunnen krijgen om hun asbestdaken te vervangen door nieuwe daken met zonnepanelen erop. “Een dergelijke stimuleringsmaatregel is een steun in de rug, maar ook voor wie daarvoor niet in aanmerking komt is het absoluut de moeite waard om het plaatsen van zonnepanelen te overwegen.” (…)’

Sinke reageert met zijn voorstel op de hernieuwde afspraken die staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu), vertegenwoordigers van provincies en gemeenten en organisaties zoals LTO en het Verbond van Verzekeraars op 2 juni maakten om alle daken voor 2024 asbestvrij te maken. Er komen onder meer voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen en ook gaan provincies en gemeenten praktijkervaringen met elkaar delen. Zo gaan onder andere de milieugedeputeerden van de provincies Limburg en Overijssel op pad om andere overheidspartijen te overtuigen met een asbestplan te komen.

Bronnen
Engineers Online, 5 juni 2016: Asbest eraf? Dan zonnepanelen erop!
Rijksoverheid, 2 juni 2016: Brede Nederlandse aanpak voor sanering asbestdaken

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.