Slim en Groen: ‘Waterstof en start-ups nodig om klimaatdoelstellingen te halen’

innovation

Wil Nederland zich aan internationale klimaatspraken houden, dan moet het Nederlandse klimaatbeleid volledig op de schop. Dat vinden oud-staatssecretaris van financiën Willem Vermeend (PvdA) en ondernemer Ruud Koornstra, Nederlands eerste Energiecommissaris. De opwarming van de aarde kunnen we niet tegengaan met extra belastingen, stellen ze in hun boek ‘Slim en Groen’, wel met slimme technologie en een groene economie. Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid, toont zich skeptisch.

Vermeend & Koornstra: ruimte voor waterstof en innovatieve start-ups

De klimaatdoelstellingen van Parijs kunnen alleen maar gehaald kunnen worden als er jaarlijks wereldwijd honderden miljarden worden geïnvesteerd in onderzoek en nieuwe technologieën waarmee de energietransitie van fossiel naar duurzaam kan worden versneld, denken Vermeend & Koornstra. In hun onlangs verschenen boek ‘Slim en Groen’ pleiten ze voor het creëren van een schone waterstofeconomie in Nederland.

Daarnaast willen de auteurs dat Nederland de Europese broedplaats van onderwijs, onderzoek en slimme start-ups op het terrein van de energietransitie wordt. Om dat te realiseren moet de financiële sector start-ups beter gaan faciliteren. Dat zou tot ‘disruptieve’ innovaties moeten leiden: uitvindingen die zo snel groeien dat ze de wereld radikaal veranderen. Denk Uber, AirBnB.

Rotmans: koppel jonge ondernemers aan grote bedijven

Volgens Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, kan je veel beter in grote bedrijven investeren, zei hij 15 juli in dagblad Trouw. Slechts honderd bedrijven verkopen de brandstoffen die voor 53 procent van alle broeikasgassen verantwoordelijk zijn, becijferde milieu- en onderzoeksorganisatie CDP recent. De hoogleraar ziet liever dat die 100 bedrijven zich gaan richten op schone energie, dan dat er 10.000 nieuwe start-ups bijkomen. Wel denkt Rotmans dat de verandering bij die grote bedrijven kan beginnen door zich te verbinden aan jonge ondernemers met creatieve plannen.

Bronnen:

Einsteinbooks, persbericht ‘Slim en Groen’

Trouw, 15 juli 2017, ‘Start-ups kunnen voor duurzame doorbraak zorgen’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.