‘Sluiting kolencentrales is louter duur symboolbeleid’

‘Sluiting kolencentrales is louter duur symboolbeleid’

18 december 2015 – Het sluiten van fonkelnieuwe kolencentrales brengt grote schade toe aan het Nederlandse investeringsklimaat en het draagt niet bij aan de aanpak van de klimaatverandering. Dat vindt Hans Grünfeld van het VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energiegebruikers.

Hans Grünfeld schrijft dit in een opiniebijdrage in het FD van vandaag. Er was namelijk niet zomaar toestemming gegeven voor de bouw van drie nieuwe kolencentrales.

Uit de opiniebijdrage in het FD

Schermafdruk 2015-12-18 06.53.41
Hans Grünfeld, VEMW

‘(…) Onder verwijzing naar het Europese CO2-handelssysteem stelden [EZ-minister] Brinkhorst en zijn opvolgers terecht dat de nieuwe kolencentrales per saldo niet tot meer, maar tot minder CO2-uitstoot in Europa zouden leiden. Immers, met een vooraf vastgesteld (en dalend) plafond voor CO2-emissies zouden deze nieuwe centrales oudere en meer vervuilende eenheden in bijvoorbeeld Duitsland en Polen verdringen. Daar komt bij dat door bijstook van biomassa en de mogelijke afvang en opslag van CO2, deze centrales kunnen bijdragen aan de overgang naar een duurzame energievoorziening. Goed voor de Nederlandse economie dus en goed voor de vermindering van de (mondiale) CO2-uitstoot. (…)
[De sluiting van nieuwe kolencentrales is] alleen uitvoerbaar door de eigenaren van de centrales volledig te compenseren voor hun investeringen plus de toekomstige inkomsten. Geen tientje extra per huishouding, maar een rekening van vele miljarden. Voor de eigenaren van de centrales geen onaantrekkelijk perspectief. Immers, zij kunnen zo zonder enig risico hun investeringskosten terugverdienen, evenals de onzekere toekomstige cashflows. En dat terwijl de marktrisico’s in rap tempo stijgen. (…)
Het per decreet sluiten van gloednieuwe kolencentrales veroorzaakt vooral veel schade. Een verlies van de mogelijkheid om op korte termijn het aandeel duurzame energie substantieel te vergroten. Niet een daling maar een stijging van de uitstoot van CO2 in Europa. Het vertrouwen in het investeringsklimaat voor energieproductie in Nederland loopt een forse deuk op. (…)
Voorwaar, geen broodnodige bijdrage aan het oplossen van klimaatverandering, maar slechts een uiting van het ongeduld en de onmacht van de politiek in de vorm van onzinnig en onbetaalbaar symboolbeleid. (…)’

Bronnen
FD, 17 december 2015: Sluiten kolencentrales is louter duur symboolbeleid (Registratie)
Foto: Kolencentrale Eemshaven RWE/Essent. Deze centrale heeft een vermogen van 1.600MW en kan op tot poeder vermalen steenkool en biomassa draaien. (Foto: Essent/RWE/Koos Boertjens)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.