SolarCoin: digitaal geld voor zonne-energie

SolarCoin: digitaal geld voor zonne-energie

7 juni 2016 – Er is een nieuwe digitale munteenheid: de SolarCoin. Iedere geregistreerde bezitter van zonnepanelen krijgt gratis 1 SolarCoin per geproduceerd megawattuur. Uiteindelijk moet de SolarCoin investeringen in zonne-eneergie vergemakkelijken.

Het idee van de SolarCoin is verwant aan de digitale munteenheid Bitcoin. SolarCoin is twee dingen tegelijk: enerzijds een muntsoort buiten de centrale banken om, anderzijds is het een soort groenestroomcentrificaat.
Bezitters van zonnepanelen kunnen zich gratis en anoniem registreren en krijgen in ruil daarvoor 1 SolarCoin per geproduceerd megawattuur elektriciteit. Gratis, dertig jaar lang.
Voor de registratie moet wel een kopie van de registratie van de installatie overlegd.
En dan?
De aangesloten zonnepanelenbezitters sturen hun opbrengst gegevens door en deze informatie wordt een belangrijk aspect van de waarde van de SolarCoin. De organisatie die de SolarCoin uitgeeft verwacht uiteindelijk doorlopend de gegevens te hebben van 7 miljoen zonnestroominstallaties. Die gegevens komen beschikbaar voor wetenschappers, netbeheerders en overheden.
Er zijn momenteel 98.033.908.558 Solarcoins in omloop met een totale waarde van €10.745.261.984.
Uit een artikel van MO Mondiaal Nieuws over de SolarCoin
‘(…) Vandaag heeft 1 SolarCoin een waarde van ongeveer 0,11 euro, maar dat blijft volgens [oprichter] François Sonnet niet zo. ‘Gebaseerd op statistieken, denken we dan de waarde van 1 SolarCoin zal stijgen naar 20 à 30 dollar. Enkel en alleen al omdat het netwerk groeit, het aantal SolarCoins toeneemt en er meer mee kan gebeuren, zal de waarde eigen leven leiden op de internationale markten. We stimuleren speculatie niet maar we hebben er evenmin controle over.’ (…) De munt functioneert zonder centrale bank, zonder centraal controlemechanisme. De enige validering die bij dergelijke munt gebeurt is de identificatie van één munt via (…) een blockchain, een soort database-technologie die elke munt een unieke identificatiecode geeft en waarbij een wereldwijd netwerk van computers de verificatie verricht. Belangrijk te onthouden: geen centrale bank, geen centraal verificatiesysteem. (…)
François Sonnet: ‘Naast het vanzelfsprekende voordeel om live te weten wat zonnestroomparken produceren – niet onbelangrijk voor netbeheerders – komt heel wat andere nuttige informatie op die manier beschikbaar. Je kan meticuleus weers- en klimaatsveranderingen bijhouden. Wist je dat je zelfs de luchtvervuiling kan meten uit de productiedata van zonnepanelen? De mogelijkheden zijn indrukwekkend, zowel voor consumenten als wetenschappers en commerciële toepassingen.’ (…) De SolarCoin is dus een soort groenestroomcertificaat, en het uitgiftekantoor is de SolarCoin Foundation. (…)’

Oprichter François Sonnet verwacht dat de SolarCoin investeringen in zonnestroomparken zal gaan stimuleren.
Sinds eind april is er een Nederlandse versie van de website online.

 

Bronnen
MO Mondiaal Nieuws, 5 juni 2016: Betrouwbaar geld voor zonne-energie
Website SolarCoin
SolarCoin, samenvatting (Nederlands) (pdf, 1 pag.)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.