Spinozapremie voor zonne-energieonderzoeker René Janssen

10 september 2015 – René Janssen, hoogleraar Moleculaire materialen en nanosystemen (TU Eindhoven) ontvangt a.s. maandag 14 september voor zijn onderzoek rond zonne-energie de Spinozapremie.

csm_Foto_Rene_Janssen_b6d802976bUit een persbericht van NWO
‘(…) René Janssen, hoogleraar Moleculaire materialen en nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven, richt zich op het halen van energie uit de zon. ‘Ik wil vooral dieper ingaan op het opslaan van energie. We kunnen best goed energie opwekken met zonnecellen, maar de opslag van die energie is nog lastig. Ten tweede wil ik perovskiet zonnecellen nader gaan onderzoeken, een veel belovende nieuwe soort zonnecel op basis van loodjodideverbindingen. Daarbij zijn al rendementen gemeld van twintig procent.’ (…)
Op maandag 14 september reiken NWO-voorzitter Jos Engelen en staatssecretaris Sander Dekker van OCW in de Nieuwe Kerk in Den Haag de NWO-Spinozapremies uit aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers. De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De premie is een bedrag van 2,5 miljoen euro, naar eigen inzicht te besteden aan wetenschap. De premie wordt gesymboliseerd door een bronzen beeldje van de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1677). (…)  De laureaten van 2015 zijn organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga. Naar internationale maatstaven behoren zij tot de absolute top van de wetenschap. Tijdens de uitreiking vertellen de laureaten meer over hun onderzoek en welke plannen zij hebben met de Spinozapremie. (…)’

Bronnen
Persbericht NWO, 10 september 2015: Een bronzen beeldje van Spinoza (geen link naar webversie persbericht bekend)
Over het werk van Janssen: TU Eindhoven, 1 november 2013: Van zonnecel naar zonnebrandstof
Foto: prof. dr. ir. René Janssen (foto TU Eindhoven)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.