Stedin: ‘Proef snellaadstation met zonnepanelen en batterij succesvol’

Stedin: 'Proef snellaadstation met zonnepanelen en batterij succesvol'

21 april 2017De proef, waarbij een snellaadstation werd uitgerust met zonnepanelen en een batterij, is veelbelovend, aldus netbeheerder Stedin. De opstelling zorgde ervoor dat de pieken op het energienet  kleiner werden.

In 2016 startte de proef, waarbij een snellaadstation zonnepanelen kreeg en een batterij.

Uit een bericht van Stedin
‘(…) Naast een normale elektriciteitsaansluiting voorzien  zonnepanelen het laadstation van energie. Wanneer er geen auto wordt opgeladen, dan stroomt de energie naar de batterij, zodat de energie bij een later laadmoment alsnog gebruikt wordt. Hierdoor wordt de zelf opgewekte duurzame energie maximaal benut. Waar de zonnepanelen niet aan de behoefte kunnen voorzien, is er altijd nog het normale energienet om op terug te vallen.
Na een jaar kijken de drie initiatiefnemers [Stedin, MisterGreen Electric Lease en Alfen BV] uitermate tevreden terug. ,,De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie, maar dat is hier niet gebleken’’, aldus David Peters, directeur Strategie & Innovatie van Stedin. ,,Doordat de laadsessies niet constant uit ons net getrokken hoeven te worden, worden onze kabels minder belast. Hierdoor leren we hoe we om moeten gaan met pieken op ons net, wat erg waardevol is voor de energietransitie. Met de lessen kunnen we kosten besparen die we nu niet over onze klanten hoeven om te slaan’’.
Ook voor MisterGreen is het project een succes: ,,Deze pilot heeft ons veel inzicht gegeven hoe energieopslag invloed heeft op het net en de toepassing. Waar wij uiteindelijk naar toe willen is naar flexibele tarieven voor elektrische rijders. De combinatie van zonnepanelen en opslag biedt hiervoor maximale flexibiliteit.” (…)’

 

Bron
Stedin, 21 april 2017: Pilot met zonnepanelen en energieopslag bij snellaadstation Haarrijn succes

Foto: MisterGreen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.