Steeds meer Nederlanders 100% zelfvoorzienend met zonnepanelen

22 juni 2015 – Een derde van iedereen die nu zonnepanelen aanschaft, kan daarmee volledig zelfvoorzienend zijn. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu.

Uit een persbericht van Natuur en Milieu
Natuur & Milieu start vandaag een nieuwe, grootschalige zonnepanelen-actie: Zon Zoekt Dak. Het doel is om duizenden Nederlanders van zonnepanelen te voorzien. “Het rendement op zonnepanelen is met zo’n 17% uitzonderlijk hoog. Een uitstekend moment om nu zonnepanelen aan te schaffen,” aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.
Duizelingwekkend snel verliep de ontwikkeling van zonnepanelen de afgelopen jaren. “In twaalf jaar tijd is het rendement verdubbeld en zijn de kosten ruim gehalveerd. Hierdoor kunnen steeds meer reguliere huishoudens in hun volledige stroomverbruik voorzien met hun eigen panelen. Waar dit voorheen voorbehouden was aan huizenbezitters met een zeer groot dak of veel geld op de bank, is het nu eindelijk ook bereikbaar voor een groter publiek,” aldus Van der Gaag.
Zonnepanelen leveren niet alleen een besparing op de energierekening, maar dragen ook bij aan een groener energielabel van de woning. Uit wetenschappelijk onderzoek van TIAS blijkt dat woningen met een groen energielabel (A en B) 86 dagen sneller verkocht zijn. Bovendien laten verschillende onderzoeken waardestijgingen van de woning zien door een groen label, variërend van 2 tot 10%. Uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu blijkt ook dat 44% van de Nederlanders een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vindt om te kopen dan een huis zonder panelen. Eén op de drie wil hiervoor best meer betalen.
Zonnepanelen worden steeds efficiënter èn slimmer. Daardoor wordt zonne-energie ook bereikbaar voor meer mensen met een lastig dak. Met de hoogrendementspanelen die worden aangeboden in Zon Zoekt Dak, wordt er meer energie opgewekt per vierkante meter dan met veel van de panelen die momenteel op de markt zijn. En dankzij een speciale optimizer wordt de opbrengst van elk paneel maximaal gebruikt; hierdoor kunnen nu ook veel daken met last van schaduw energie opwekken.
Het rendement op zonnepanelen van Zon Zoekt Dak 6 is zo’n 17%. Daarmee is het een buitengewoon interessante financiële investering. Wie vijftien panelen (kosten: € 6.240) aanschaft, bespaart de eerste jaren ruim € 800 euro op de energierekening. Een pakket van tien panelen kost € 4.498 en levert in het eerste jaar een besparing op van bijna € 600. In beide gevallen heb je de aanschafkosten er gemiddeld al binnen zeven jaar uit.
Zon Zoekt Dak maakt het mensen gemakkelijk om voor zonnepanelen te kiezen. Aanvraag, installatie en service in één hand. Op zonzoektdak.nl kunnen mensen zich vanaf vandaag inschrijven. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank en Eneco en beleeft dit jaar zijn zesde editie. De eerdere vijf waren een groot succes: in totaal hebben al 5.000 huishoudens zonnepanelen afgenomen via Zon Zoekt Dak, samen goed voor zo’n 50.000 panelen.
Voor het onderzoek heeft Natuur & Milieu gekeken naar 450 huishoudens met zonnepanelen en deze vergeleken op 450 klanten van vorige Zon Zoekt Dak-acties zijn doorgelicht op de kenmerken van hun systeem, de hoeveelheid geproduceerde zonne-energie en het energiegebruik in de woning. Daarnaast is er voor de berekeningen gekeken naar de meest actuele ontwikkelingen in de markt. 

 

Bronnen
Persbericht Natuur en Milieu, 22 juni 2015: Natuur & Milieu start nieuwe actie Zon Zoekt
Campagne-website Zon Zoekt Dak
Rapport Natuur en Milieu, 22 juni 2015: Zonne-energie 2015: Achtergrond Zon zoekt Dak (pdf, 6 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.