StemWijzer weer actief

StemWijzer weer actief

6 februari 2017Vanaf vanmiddag 12 uur is de StemWijzer weer actief. De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen.

De StemWijzer bestaat sinds 1989 en is ontwikkeld door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. (‘ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.’).

Jasper van de Pol is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde onlangs op een proefschrift over kieswijzers. Het AD interviewde hem.
Uit het bericht van het AD
‘(…) ,,Neem het stemadvies vooral niet te letterlijk. Wie verschillende kieswijzers invult, moet niet raar opkijken elke keer bij een andere partij uit te komen. De twee grootste, Stemwijzer en Kieskompas, zijn anders gebouwd en berekenen anders. Maar ze ontkomen er allebei niet aan een selectie te maken. Daardoor ontbreken er altijd vragen die jij belangrijk vindt. Mijn advies is dan ook: vul verschillende kieswijzers in om jouw stem te bepalen.” (…)
,,Over veel stellingen hebben kiezers vaak niet heel uitgebreid nagedacht. Maar hoe vaker je invult dat je geen mening hebt, hoe minder je aan het stemadvies hebt. Het uitgangspunt van kieswijzers is eigenlijk raar: ze gaan ervan uit dat je overal een mening over hebt, maar tegelijkertijd geen idee welke partij daarbij past.
,,Bij veel kieswijzers vind je gelukkig uitleg over wat partijen willen en welke argumenten ze daarvoor hebben. Daar kun je van leren. Een goede kieswijzer vat verkiezingsprogramma’s voor je samen, waardoor je beter beslagen ten ijs komt.” (…)
De Stemwijzer werd in 2012 4,6 miljoen keer ingevuld. (…) Een andere bekende stemhulp is Kieskompas, ontwikkeld door de Vrije Universiteit. Deze is nog niet online. (…)’

Bronnen
De Stemwijzer
AD, 6 februari 2017: ‘Neem stemadvies niet te letterlijk’ (via Blendle)
Website KiesKompas (Stemhulp nog niet actief)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.