Stikstofinstallatie voor het bewerken van importgas in 2020 klaar

21 december 2015 – In 2020 moet een extra stikstofinstallatie klaar zijn, zodat meer importgas bewerkt kan worden tot gas dat voor het Nederlandse net geschikt is. Dan hoeft er jaarlijks 5 tot 7 miljard kuub gas minder uit de Groningse bodem te worden gehaald.

Het is één van de middelen die minster Kamp inzet om de gaswinning in Groningen terug te dringen.  Minister Kamp bij de presentatie van zijn gaswinningsplan afgelopen vrijdag: “Er zal dan 5 tot 7 miljard m3 minder gas uit het Groningenveld nodig zijn om aan de leveringszekerheid te voldoen, wat de mogelijkheid geeft om in 2020 de gaswinning uit Groningen te laten dalen naar een niveau tussen de 18 en 24 miljard kubieke meter.”

Het is de bedoeling dat de fabriek in Zuidbroek in 2020, of mogelijk 2019, operationeel is. Het gaat om een uitbreiding van een reeds bestaande installatie.
Commissaris van de Koning Max van den Berg wil dat er haast mee wordt gemaakt. Tegen RTV Noord zegt hij: ‘Hier moeten we met z’n allen keihard voor werken. De nationale coördinatieregeling, waardoor er minder procedures en regels gelden, kunnen we hier direct voor instellen. Dat scheelt tijd.’

Aardgas uit bijvoorbeeld Noorwegen en Rusland, LNG én gas uit Nederlandse kleine velden kan niet direct voor voor huishoudelijk gebruik worden ingezet. Dit gas heeft een hogere calorische waarde dan het gas uit Groningen. Door dit gas in een stikstofinstallatie te mengen met stikstof, wordt het geschikt gemaakt voor huishoudens.
Er zijn in Nederland al drie stikstofinstallaties actief: in Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. Deze installaties kunnen al 20 miljard kuub aardgas bewerken. Met de nieuwe installatie in Zuidbroek komen eer nog eens tien miljard kuub bij.
Over twee jaar zijn nieuwe gasfornuizen en cv-ketels ook geschikt andere soorten gas dan dat uit Groningen.

 

Bronnen
Rijksoverheid, persbericht, 18 december 2015: Gaswinning Groningen 27 miljard kubieke meter
RTV Noord, 18 december 2015: Van den Berg: ‘Politiek besluit van de allergrootste betekenis’
Gasunie: Uitbreiding stikstofinstallatie Zuidbroek
Foto: Bestaande stikstofinstallatie bij Zuidbroek die uitgebreid wordt (foto Gasunie)

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.