Stroom in België duurder door uitgeschakelde kerncentrales

Stroom in België duurder door uitgeschakelde kerncentrales

21 oktober 2016Doordat zowel in België als in Frankrijk kerncentrales zijn stilgelegd is de stroomprijs in België gestegen. Voor de consument heeft dat nu nog geen gevolgen, maar als de situatie aanhoudt zal dat zeker het geval zijn.

In België is de helft van de nucleaire capaciteit weggevallen door het stilleggen voor onderhoud van de centrales Tihange 1, Tihange 3 en Doel 3. In Frankrijk zijn uit voorzorg meerdere centrales stilgelegd in verband met een onderzoek naar ‘onregelmatigheden’. In totaal liggen van de 58 Franse centrales er nu 23 stil (of draaien tijdelijk niet op volle kracht).

Uit een bericht van De Morgen
‘(…)  Dat zorgt voor zenuwachtigheid op de markt”, aldus de woordvoerster van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg). (…) Als de hoge prijzen blijven aanhouden, kan de consument dat voelen. Dat is zeker het geval voor wie een variabel contract heeft, waarvan de contracten driemaandelijks kunnen worden aangepast. “In oktober hebben we al een aanpassing gezien”, bevestigt men bij de Creg. (…) Marktleider Electrabel reageert dat niet vergeten mag worden dat de energiecomponent maar een derde van de factuur vertegenwoordigt. “Het overgrote deel van de factuur bestaat uit taksen, btw, transport- en distributiekosten. Bovendien zijn onze indexatieparameters voor elektriciteit gebaseerd op een gemiddelde van drie maanden, wat de prijspieken afvlakt. (…)’

Bronnen
De Morgen, 19 oktober 2016: Elektriciteit duurder door uitgeschakelde kerncentrales
Foto: Kerncentrale Doel (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.