Stroomstoring Rotterdam automatisch opgelost

13 januari 2015 – Voor het eerst in Nederland is een stroomstoring automatisch opgelost door ingrijpen van het elektriciteitsnet zelf, aldus netbeheerder Stedin. Binnen achttien seconden loste het zelfherstellende net een stroomstoring in Rotterdam op.

Uit het persbericht van Stedin
‘(…) Zo’n 600 huishoudens, winkels en bedrijven in Rotterdam-Centrum zaten zondag 11 januari gedurende slechts 18 seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur.
Netbeheerder Stedin nam in juni 2012 dit volledig zelfherstellende net in gebruik, de storing van gisteren was de eerste in het net en werd veroorzaakt door een defecte kabel. (…)’

Het is de eerste keer dat een ondergronds zelfherstellend elektriciteitsnet in werking treedt. In delen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn bovengrondse zelfherstellende netwerken.

‘(…) Met het zelfherstellende elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort. Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in. Dit gebeurde zondag bij Stedinklanten in de omgeving van de Beurs, Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grotekerkplein en Hoogstraat. De overige klanten in de omgeving van de Blaak hadden zondagmiddag na een uur weer elektriciteit. (…)’

 

Bron
Stedin, 12 januari 2015: Rotterdam profiteert voor het eerst van zelfherstellend elektriciteitsnet Stedin

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.