Subsidie zonneparken opgeslokt door windmolens en biomassa

10 september 2015Zonneparken komen in Nederland amper van de grond. In de concurrentie om subsidie verliezen de zonneparken het van windmolens en biomassa, aldus de Volkskrant.

Van de zestien uitgewerkte plannen voor grote zonneparken, zullen er negen – goed voor 130 MW – waarschijnlijk geen subsidie ontvangen uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+), aldus de Volkskrant. Volgend jaar zal het niet veel beter zijn, vrezen experts.

Grote interesse in zonneparken
De interesse om zonneparken te bouwen is groot: (krimp)gemeenten willen duurzame energie opwekken en hun lege bedrijventerreinen gebruiken, de prijs voor panelen zakt en zonneparken wekken minder weerstand op dan windmolens. Het AD inventariseerde de plannen voor zonneparken en zag dat veertig gemeenten broeden op een zonnepark.

Uit een bericht van het AD
‘(…) Tientallen gemeenten willen lege bouwgrond vol zetten met megagrote zonneparken. Ontwikkelaars worden overspoeld met aanvragen. Als alle plannen de eindstreep halen, verdubbelt het aantal zonnepanelen in Nederland in één klap. (…)’

Vooral in het Noorden, waar de grondprijs laag en het grondoverschot van gemeenten groot is, zijn de zonneparken populair.

‘(…) Voor vier megaparken wordt, als alles goed gaat, dit najaar een subsidieaanvraag ingediend: twee in Veendam, een in Leek en een in Kampen. (…)’

Maar zonneparken hebben meer subsidie nodig dan windmolens of biomassacentrales, en verliezen daardoor in de strijd om SDE+ subsidie.

Goedkoop krijgt eerst
De SDE+ subsidies worden verdeeld in rondes. Eerst gaat er geld naar de goedkoopste energieprojecten die kunnen rondkomen van 7 cent subsidie per opgewekte kWh stroom. In de rondes erna komen de projecten aan de beurt die iets meer subsidie nodig hebben. Als de zonneparken, die 13 cent nodig hebben, aan de beurt zijn, is het geld vaak al op, aldus de Volkskrant. RVO gaf in de stand van zaken van 27 augustus 2015 aan dat al voor meer dan 6,6 miljard aan aanvragen was binnengekomen. Er is slechts 3,5 miljard euro beschikbaar in de SDE+ subsidies.

Dit jaar is een aantal grote projecten er wel in geslaagd SDE+-subsidie binnen te krijgen. Delfzijl krijgt een zonnepark met 120 duizend panelen, Ameland een met 26 duizend en Groningen, Garyp en Geldermalsen lijken ook een zonnepark te krijgen. Maar veel projecten krijgen geen SDE+ subsidie. Funest, stellen ontwikkelaars van zonneparken.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) ‘Het systeem moet veranderen, anders is het einde verhaal voor zonne-energie’, zegt directeur Hans Hoven van Sunport Energy, dat het megaproject van 30 MW in Delfzijl ontwikkelt. (…)
‘Een bedrijf als het onze heeft behoefte aan stabiliteit en de subsidieregeling geeft die nu niet’, zegt ook Dennis de Jong, directeur Benelux van Solarcentury. (…) ‘Vanwege de onzekere subsidieregeling is de Nederlandse markt volstrekt onvoorspelbaar’, zegt De Jong. ‘Daarom zullen we hier zelf geen projecten ontwikkelen of subsidies aanvragen. Dit jaar zijn velen buiten de boot gevallen en voor volgend jaar verwacht ik hetzelfde.’ (…)’

Concurrentie
Concurrentie tussen technologieën prikkelt aanvragers om zo min mogelijk subsidie aan te vragen, stelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in de Volkskrant. ‘De subsidie is ingericht om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken tegen zo laag mogelijke kosten.’ Dat projecten volgend jaar alleen hoeven te concurreren met soortgelijke projecten, ontkent het ministerie.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Volgend jaar is wél meer subsidiegeld beschikbaar en dat verhoogt de kans voor de wat duurdere projecten, zegt een woordvoerder. “Maar een onderscheid binnen de regeling neemt de concurrentie voor zonne-energie weg. Dit is niet gunstig voor kostprijsverlaging, want het neemt de prikkel daartoe weg.” (…)’

Bronnen
de Volkskrant, 10 september 2015: Windmolens en biomassa verdrijven zonneparken
AD, 9 september 2015: Gemeenten azen op zonnepark (via Blendle)
AD, 9 september 2015: Op het platteland fonkelen straks de zonnepanelen (via Blendle)
PZC, 9 september 2015: Ruim baan voor zonneparken (via Blendle)
RVO, 7 september 2015: Stand van zaken SDE+ 2015 op 27 augustus 2015
RVO over Aanvragen Stimulering Duurzame Energieproductie+ (SDE+)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.