TenneT breidt fors uit in Duitsland

TennetDolwnd

28 juli 2015 – TenneT beschikt nu over circa 4.300 MW aan transportcapaciteit voor duurzame windenergie op de Duitse Noordzee.

Met de voltooiing van offshore netwerkaansluiting DolWin1 (800 MW) heeft TenneT nu 4.300 MW aan offshore transportcapaciteit in Duitsland. Op de Duitse Noordzee heeft TenneT nu acht netaansluitingen gerealiseerd en er zijn nog vier in aanbouw.

Uit een persbericht van TenneT
‘(…) TenneT voldoet daarmee al voor twee derde aan het uitbreidingsdoel van de Duitse regering, te weten 6.500  MW in 2020.
“We zijn er trots op dat we opnieuw een technisch hoogstaand  offshore-project hebben voltooid en daarmee weer een belangrijke stap hebben gezet in de Duitse energietransitie”, aldus Mel Kroon, CEO van TenneT. “De Duitse regering wil in de periode tussen nu en 2020 een offshore-capaciteit van 6.500 megawatt realiseren voor het transport van elektriciteit opgewekt door windmolens. TenneT heeft intussen  meer dan twee derde van deze doelstelling bereikt. De opgedane kennis en kunde nemen we mee naar Nederland waar we ons inzetten voor een net op zee met een aansluitvermogen van 3.500 MW voor windmolens.”

Achtste offshore netaansluiting
DolWin1 is in totaal al de achtste offshore netaansluiting die door TenneT in bedrijf wordt genomen. Eerder dit jaar zijn de offshore verbindingen BorWin2 (800 MW), SylWin1 (864 MW), HelWin1 (576 MW) en HelWin 2 (690 MW) in gebruik genomen. Eerder nam TenneT BorWin1 (400MW) en AC verbindingen Alpha Ventus (62) en Riffgat (113 MW) in gebruik. Op dit moment  zijn er nog vier andere verbindingen in aanbouw om de op zee opgewekte windenergie aan land te brengen.

165 Kilometer
DolWin 1 is een stroomtransportverbinding met een totale lengte van 165 kilometer en een capaciteit van 800 MW. De verbinding loopt van het offshore converterstation Dolwin alpha over een afstand van 75 km als zeekabel naar het aanlandingspunt in Hilgenriedersiel. Van daaruit loopt de verbinding via een 90 km lange ondergrondse kabel naar het converterstation te Dörpen in Nedersaksen. De op zee opgewekte windenergie wordt als wisselstroom naar het converterstation DolWin alpha van TenneT gevoerd, daar in gelijkstroom omgezet en via een gelijkstroomkabel naar Dörpen getransporteerd. Hier wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom, die vervolgens in het hoogspanningsnet wordt ingevoed.
In opdracht van ABB, de hoofdaannemer van TenneT bij dit project, is DolWin alpha gebouwd op de werf van Heerema Fabrication Group in Zwijndrecht. ABB is verantwoordelijk voor de bouw van het platform en de installatie van de elektrotechnische installaties. (…)’

TenneTDuitseNoordzee

Bronnen
TenneT, persbericht, 28 juli 2015: TenneT neemt vijfde offshore netaansluiting van dit jaar in bedrijf
Foto en kaart: TenneT

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.