foto: Tennet

TenneT stak vorig jaar 2,3 miljard in netwerk voor energietransitie

Internconnectie Doetinchem-Wesel (Tennet & Amprion).

Netbeheerder TenneT heeft vorig jaar 2,3 miljard euro uitgetrokken voor kosten die samenhangen met de energietransitie in Nederland en Duitsland.

Bij de overgang naar meer duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, ontstaan grotere pieken en dalen op het net. Ook moeten onder meer nieuwe kabels worden aangelegd naar windparken en naar andere landen.

Optimalisatie elektriciteitsnet

TenneT verwacht de komende tien jaar circa 35 miljard euro te investeren, waarvan 12 miljard in Nederland en 23 miljard in Duitsland. TenneT wil zich de komende tijd nog meer toeleggen op optimalisatie van het elektriciteitsnet.

“Wij zien het als onze maatschappelijke verplichting en onze missie om het elektriciteitssysteem, tijdens en na de energietransitie, zo betrouwbaar en betaalbaar mogelijk te maken. Daarvoor moeten wij onze netten – op land en op zee – niet alleen fysiek blijven uitbreiden, maar de capaciteit van die infrastructuur ook beter en flexibeler benutten met behulp van technologie”, aldus topvrouw Manon van Beek.

Sterk financieel  jaar

TenneT kijkt terug op een sterk financieel jaar. De omzet steeg van 3,9 miljard naar 4,2 miljard euro, voornamelijk door hogere vergoedingen voor kosten voor het hoogspanningsnet. Het bedrijfsresultaat zakte van 897 miljoen naar 806 miljoen euro, maar dat kwam volgens TenneT door eenmalige posten. Exclusief die tegenvallers was sprake van een stijging met 10 procent.

Auteur: ANP

1 reactie op “TenneT stak vorig jaar 2,3 miljard in netwerk voor energietransitie”

Cees Den Hoedt|26.02.19|12:21

Bezie ook de mogelijkheid tot internationale samenwerking. Het geeft (Noord) AFRIKA DE KANS DICHTER BIJ EUROPA TE KOMEN door samenwerking. Zij zijn bij Europa beter af dan bij China. Het geeft Europa mede kans China op afstand te houden: Een top prioriteit op het terrein van long term policy. Noord Afrika levert via te bouwen zonneparken Electrische energie aan Zuid Europa. Deze leveren op hun beurt met hun zonneparken stroom aan Noord Europa. ( Houd transport verlies zo klein mogelijk)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.