Theaterstuk Zvizdal over hoogbejaard echtpaar in verlaten Tsjernobyl

Theaterstuk Zvizdal over hoogbejaard echtpaar in verlaten Tsjernobyl

2 augustus 2016Na de kernramp in Tsjernobyl, dit jaar dertig jaar geleden, werd iedereen in een straal van dertig kilometer geëvacueerd. Maar Pétro en Nadia gingen niet. Het hoogbejaarde echtpaar staat nu centraal in een theaterstuk over leven en liefde.

De Antwerpse theatergroep Berlin hoorde over het echtpaar dat in het gebied rond Tsjernobyl bleef na de kernramp in 1986. Samen met onder meer het Zuidelijk Toneel produceerden ze een theaterstuk, dat eigenlijk een documentaire is. Gemaakt met beeldmateriaal van de bezoeken van de theatermakers aan het echtpaar Pétro en Nadia, aldus het Brabants Dagblad.

Uit een bericht van het Zuidelijk Toneel
‘(…) Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt. Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post.
Vier jaar lang reisden de makers twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen.
Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel?
Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.
Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar. (…)’

Zvizdal is van 5 t/m 7 augustus te zien op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch en van 25 t/m 28 augustus op Noorderzon in Groningen. Zie de agenda voor meer voorstellingen in september, oktober en november.

Bronnen
Brabants Dagblad, 1 augustus 2016: Dertig jaar wachten in radioactieve eenzaamheid
Zuidelijk Toneel over Zvizdal

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.