Tientallen arrestaties in corruptiezaak Petrobras

5 maart 2015 – Tientallen politici en topmannen uit het bedrijfsleven zijn opgepakt omdat ze verdachte zijn in een enorm corruptieschandaal rond het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras. Het schandaal is slecht voor de hele Braziliaanse economie.

De Braziliaanse openbaar aanklager presenteerde, naast de tientallen opgepakte topmannen, een lijst met nog eens 54 personen waarnaar hij onderzoek wil doen in de corruptiezaak. Namen zijn nog niet bekend gemaakt.

Opdrachtnemers betaalden smeergeld aan Petrobras, in ruil waarvoor zij meer geld mochten vragen in hun contracten.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De politie schat dat op die manier zo’n 3 miljard euro is weggesluisd. De managers en directieleden van Petrobras deelden het smeergeld met politici van verschillende partijen, die er hun campagnes mee financierden. (…)’

Ook partijleden van president Dilma Rousseff worden ervan beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen.

Uit een bericht van de NRC
‘(…) Rousseff, zelf oud-bestuurder van Petrobras, heeft altijd ontkend iets met het schandaal te maken te hebben. Maar het aantal Brazilianen dat achter haar staat, keldert sinds ze drie maanden geleden een tweede termijn als president won. Sommigen eisen haar vertrek, omdat ze ervan overtuigd zijn dat zij wist van het schandaal.

De marktwaarde van Petrobras is door het schandaal gehalveerd. Bovendien heeft het schandaal gevolgen voor de hele Braziliaanse economie.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) “Wij verwachten dat de economie dit jaar met 1 procent krimpt”, zegt Samuel Pessoa, econoom van onderzoeksinstituut Fundação Getulio Vargas (FGV). “Zeker een half procent daarvan wordt direct veroorzaakt door de crisis bij Petrobras.” (…)’

 

Bronnen
NRC, 4 maart 2015: Justitie wil onderzoek naar 54 hooggeplaatsten in verband met corruptie bij Petrobras (betaald, via Blendle, € 0,29)
de Volkskrant, 5 maart 2015: Corruptieschandaal pijnigt Braziliaanse economie (betaald, via Blendle, € 0,25)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.