TNO ontwikkelt nieuw koelsysteem op zonnewarmte

14 augustus 2015 – TNO heeft een nieuw koelsysteem ontwikkeld dat werkt op zonnewarmte. Het systeem wordt binnenkort getest in koelhuizen en vrachtwagens in India, om groente en fruit vers te houden. Maar TNO ziet meer toepassingen.

Het bericht van TNO
‘(…)Een nieuw concept van TNO maakt goedkope en duurzame koeling mogelijk. Koeling die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld airconditioning, niet afhankelijk is van externe energie zoals elektriciteit. Dit is vooral nuttig waar elektriciteit afwezig, kostbaar of onvoldoende leveringszeker is.

De eerste toepassing hiervoor is een gezamenlijk project in India dat als doel heeft een efficiënte koelketen op te zetten voor voedselproducten van de bron tot de supermarkt. Hierdoor wordt bederf van de groenten- en fruitoogst verminderd en het daarmee missen van inkomsten op het platteland.

De technologie combineert bestaande concepten als adiabatische koeling met nieuwe elementen als het gebruik van zonnewarmte. Koeling in de nacht of bij bewolking is door slimme buffering wel mogelijk. Afhankelijk van de luchtvochtigheidsgraad levert het systeem niet alleen koeling maar ook water.

Hoe werkt het?
Het Solar Cooling System van TNO waarvan de eerste pilot de komende tijd gebouwd wordt, werkt met een milieuvriendelijke oplossing die het water uit vochtige warme lucht haalt. Zonnewarmte wordt gebruikt om dat water uit de oplossing te halen en als waterdamp te transporteren naar de inmiddels droge warme lucht. Daar zorgt de waterdamp door adiabatische koeling voor tot wel 15 graden koelere lucht. TNO ziet nog mogelijkheden om de temperatuur nog verder te kunnen verlagen.

Zelfvoorzienend en goedkoop
De belangrijkste voordelen van het systeem zijn dat het volledig zelfvoorzienend is en zeer lage operationele kosten heeft tijdens het gebruik. Het is robuust met een verwachte lange levensduur en het heeft door het gebruik van bestaande technologie en goedkope materialen een lage prijs per uiteindelijk product. Het systeem kan goedkope, milieuvriendelijke en stand-alone koeling leveren in landen met veel zonnekracht. De eerste toepassing in India richt zich ook op koeling van koelhuizen en vrachtauto’s in rurale gebieden. Maar gezien het feit dat 40% van de elektriciteit in India aan airco’s opgaat, ligt toepassing als vervanging van airco in gebouwen ook voor de hand. Dichter bij huis is toepassing in de vrijetijdsmarkt (campers, caravans) ook mogelijk.

Biogas
Met verdere aanpassing van het systeem ziet TNO ook mogelijkheden om op basis van hetzelfde principe CO2 uit biogas te halen om het geschikt te maken als brandstof. Dit geeft mensen in afgelegen rurale gebieden de mogelijkheid biomassa snel en goedkoop in gasvorm geschikt te maken als brandstof voor transport en koken. Via het EU Switch Asia Program kijkt TNO naar de mogelijkheden hiervoor. (…)’

Dit filmpje laat zien hoe het systeem werkt.

Bronnen
TNO, 13 augustus 2015: Koelen met zon
TNO (geen datum: TNO Decentralized Solar System
TNO, 11 juni 2015: TNO biedt India nieuwe koeltoepassing op zonne-energie voor voedselzekerheid

Filmpje en afbeelding: TNO

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.