TNO ontwikkelt warmte-batterij

TNO ontwikkelt warmte-batterij

9 januari 2017 – Als Nederland – zoals het kabinet wil – in dertig jaar geen aardgas meer gebruikt, kan voor miljoenen huishoudens warmte-opslag een oplossing zijn. TNO werkte mee aan de ontwikkeling van een warmtebatterij en de Telegraaf ging kijken. 

In het door Europa gefinancierde project Merits werkte TNO samen met andere kennisinstituten, waaronder Fraunhofer, en cv-fabrikanten en productontwikkelaars zoals De Beijer RTB en Vaillant. In een proefopstelling van acht manshoge vaten kan nu een halve gigajoule warmte worden opgeslagen; in vijf tot zes jaar moet een commerciële versie van de warmtebatterij klaar zijn die 3 gigajoule kan opslaan.

Uit het bericht van de Telegraaf
‘(…) In het prototype wordt warmte opgeslagen in natriumsulfide, een zogeheten zouthydraat, legt Huub Keizers, programmamanager energie voor de gebouwde omgeving bij TNO uit. De kristallen van het zout scheiden bij hoge temperaturen watermoleculen af. Worden die moleculen bij een koele temperatuur weer aan het zouthydraat toegevoegd, dan komt bij die reactie de warmte weer vrij. Met dat principe kan warmte die de zon in de zomer levert, worden opgeslagen om in de winter een huis verwarmen. (…)’

Huub Keizers, programmamanager energie voor de gebouwde omgeving bij TNO, wijst erop dat de warmtebatterij wel samen moet gaan met betere isolatie om zo min mogelijk warmte te verliezen.

Bronnen
Telegraaf, 9 januari 2017: Warmte uit een batterij
Projectwebsite Merits

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.