Toch geen vervroegde sluiting Zwitserse kerncentrales

28 november 2016Gisteren heeft Zwitserland bij een referendum over de kerncentrales ‘neen’ gezegd tegen vervroegde sluiting. Bij een ‘ja’ zouden volgend jaar drie centrales sluiten en de laatste twee in 2024 en 2029.

Zwitserland is voor eenderde in de stroomvoorziening afhankelijk van kerncentrales en voor tweederde van waterkrachtcentrales.
Het referendum ging over een voorstel van De Groenen om kerncentrales ouder dan 45 jaar te sluiten en geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen. 55% van de stemmers was, net als de regering, tegen dat plan.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan besloot de Zwitserse regering al gefaseerd afscheid te nemen van kernenergie en meer op hernieuwbare energie in te zetten. Volgens dat schema gaat de laatste kerncentrale in 2034 dicht. De kerncentrales in Zwitserland zijn goed voor ongeveer een derde van de stroomproductie.
De Groenen zijn ondanks de afwijzing van het plan positief over de uitkomst. “Natuurlijk hadden we willen winnen, dat is duidelijk. Maar 45 procent voor een ‘ja’ is een goed resultaat”, zegt partijvoorzitter Rytz. “Het probleem is nog niet opgelost met dit referendum. We blijven inzetten op veiligheid, financiële zekerheid en op de transitie naar hernieuwbare energie.” (…)’

Uit een bericht van de NRC
‘(…) De regering was tegen het voorstel, omdat ze vreesde dat er een energietekort zou ontstaan met als gevolg dat Zwitserland energie zou moeten kopen uit andere landen. (…)
Bijna 60 procent van de elektriciteit wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. In de winter springt Frankrijk bij met kernenergie. De opbrengst uit windmolens en zonnepanelen is echter relatief laag.(…)’

Bronnen
NOS, 27 november 2016: Zwitsers willen niet eerder af van kernenergie
NRC, 27 november 2016: Zwitsers willen hun vijf kerncentrales openhouden

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.