‘Toch wordt het doel van ‘Parijs’ niet gehaald’

‘Toch wordt het doel van ‘Parijs’ niet gehaald’

5 september 2016De bekrachtiging van het klimaatakkoord van Parijs door China en de Verenigde Staten is ’toch geen reden voor een feestje’, zegt hoogleraar Rik Leemans. ‘De doelstelling van Parijs zal niet worden gehaald’.

Leemans heeft samen met zijn team aan de Universiteit Wageningen berekend dat het niet gaat lukken. Hij maakte dat bekend via de NOS.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) “Als alle deelnemende landen hun voorstellen opvolgen, zal de temperatuur op aarde juist met 3,5 graad zijn toegenomen aan het einde van de eeuw. Helaas, fors meer dan het statement van Parijs een jaar geleden: maximaal 2 graden warmer”, zegt Leemans.  (…) “Het is een gebrek aan ambitie bij de geïndustrialiseerde grootmachten. Hopelijk neemt een van hen écht het voortouw. Anders halen we het simpelweg niet.” (…)

160905-Leemans
Prof. Rik Leemans (WUR): ‘Anders halen we het niet’

‘Uitstoot moet sneller omlaag’
“Als je kijkt naar wie er allemaal meedoen, ligt het akkoord op koers om eind dit jaar in te gaan”, zegt Leemans. “Maar het is urgent om de uitstoot sneller terug te dringen.”
“Gassen als CO2 blijven relatief lang aanwezig in de atmosfeer. Hoe langer je wacht, hoe sneller de uitstoot moet dalen. Als de maximale broeikasuitstoot in 2020 is bereikt, zal het jaarlijks drie procent moeten dalen. Bij 2030 moet het per jaar met zeven procent omlaag.”
De grote landen kijken volgens Leemans nog te weinig naar volledige kosten van klimaatverandering. “Van bosbranden in Californië, overstromingen in Bangladesh tot de hagelstormen in Brabant: overal krijgt de burger ermee te maken. Daarom moet er zo snel mogelijk actie worden ondernomen.” (…)’

‘1,5 graad? Dan in tien jaar naar uitstoot nul’

Nieuwsuur meldde zaterdagavond dat ‘Parijs’ niet zal leiden tot een beperking van de opwarming van de aarde tot 2 graden (laat staan de beoogde 1,5 graad), maar uit zal komen op 2,6 tot 3,5 graden.
Oud-minister Jacqueline Cramer zei zaterdag in Nieuwsuur dat als we vast willen houden aan de beoogde 1,5 graad ‘de CO2-uitstoot binnen tien jaar naar nul zal moeten.’
Ze vreesde ook een verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten, omdat hij al heeft aangekondigd zich niets van ‘Parijs’ te zullen aantrekken.

Bronnen
NOS, 3 september 2016: ‘Klimaatakkoord Parijs op koers, maar gaat doel missen’
Nieuwsuur, 3 september 2016
Foto: still uit Nieuwsuur

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.