Toolkit om consument te betrekken bij smart grids

9 oktober 2015 – ECN heeft een online toolkit ontwikkeld waarmee gebruikers kunnen worden betrokken bij smart grids. Het helpt inzicht te krijgen in de wensen van de consument.

Uit een bericht van ECN
‘(…) In het toekomstige energiesysteem wordt de consument steeds belangrijker. Intelligente netten worden pas echt slim als ze rekening houden met de wensen, motivaties en zorgen van gebruikers. Het ontwikkelen van een slim net is dus niet alleen een technische uitdaging, maar ook een sociaal-maatschappelijk vraagstuk.

In het onderzoeksproject S3C (Smart Consumer, Smart Customer, Smart Citizen) staat de gebruiker centraal. De 3 C’s staan voor de rollen die gebruikers innemen in een duurzaam en intelligent energiesysteem. Om de transitie te helpen en te versnellen, heeft S3C toegepaste kennis en adviezen ontwikkeld en in de praktijk getest. Hoe krijg ik inzicht in de wensen van gebruikers? Hoe kan ik aantrekkelijke prijsprikkels en beloningsystemen ontwikkelen? Hoe communiceer ik met consumenten over slimme netten en slimme energietoepassingen?

De door ECN ontwikkelde website www.s3c-toolkit.eu is op 24 september gelanceerd tijdens de S3C final conference in Berlijn. In 50 guidelines en tools krijgen energiebedrijven, netbeheerders en beleidsmakers ondersteuning om gebruikers effectief en succesvol te enthousiasmeren en betrekken. Guidelines bieden een overzicht van kennis en tips om rekening mee te houden bij het ontwikkelen van slimme energieproducten -diensten. Tools geven gedetailleerd en stap-voor-stap advies bij de uitwerking. (…)’

 

Bronnen
ECN, 8 oktober 2015: ECN lanceert online toolkit voor het betrekken van gebruikers bij smart grids
Website toolkit

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.