Trouw: warmtenetten worden weggegooid geld

Trouw: warmtenetten worden weggegooid geld

17 maart 2016 – Het dagblad Trouw waarschuwt dat de aanleg van kostbare warmtenetten over een aantal jaren wel eens weggegooid geld zou kunnen zijn. 

Trouw-redacteur Vincent Dekker komt in zijn weblog/dossier ‘Vincent wil zon’ met de waarschuwing naar aanleiding van het Trouw-debat afgelopen dinsdag in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger.
Daar hoorde hij Alexander van Ofwegen, directeur Warmte bij Nuon, vertellen over de stadsverwarmingsprojecten van Nuon. Het spaart gas. Het aanleggen van de warmtenetten is volgens Nuon echter zó kostbaar dat het eigenlijk door de overheid zou moeten gebeuren.
Waarom ziet Vincent Dekker de warmtenetten niet zitten?
‘(…) Warmtenetten zijn enorm kostbaar. Het zijn heel dikke buizen die je niet zomaar even onder de weg of het trottoir verstopt. (…) De mega-investering in een warmtenet moet vervolgens in pakweg vijf maanden per jaar worden terugverdiend. Want de cv brandt vooral van november tot eind maart. In die periode verstoken we 80 procent van ons verwarmingsgas. De overige zeven maanden gaat de industriële restwarmte dan alsnog (bijna) geheel als afval de lucht of het (koel)water in.
Een ander probleem: hebben we die warmte eigenlijk nog wel nodig? Een warmtenet is vooral slim als je die in nieuwbouwwijken legt. Maar die nieuwbouw wordt weldra supergeïsoleerd en energieneutraal. Verplicht. Dus geen markt voor een warmtenet.
Dan maar naar bestaande bouw? Die wordt ook steeds beter geïsoleerd en wat er nog aan warmte nodig zal zijn, komt weldra van onder meer warmtepompen, aangedreven op stroom uit een dun bestaand kabeltje. Dat wordt in combinatie met zonnepanelen en windenergie nog veel duurzamer dan een warmtenet. Degoedkope warmtepompen daarvoor zijn al in aantocht. (…)’

Dekker denkt dat warmtenetten alleen nut hebben voor ‘de grote, centralistisch denkende energiebedrijven a la Nuon, en de industrie (kolencentrales?) die nog wat geld krijgen voor hun afvalwarmte’.
Tegenover het verhaal van Nuon stelt Dekker het verhaal van netwerkbedrijf Alliander. Strategie-directeur Pallas Agterberg sprak ook op het Trouw-debat in Amsterdam. Zij voorspelde dat Alliander binnenkort afscheid gaat nemen van het gasnetwerk, omdat het overbodig is in nieuwe wijk en de gasketel in de bestaande bouw ook zal verdwijnen. En Agterberg voorziet een zelfde ontwikkeling voor het stroomnet, omdat opwek, verbruik en handel steeds meer lokaal zal geschieden.
Vincent Dekker over dat verhaal: ‘Bij Agterberg is de afbouw van het centralistisch denken nú al in volle gang. Wat zeg ik? Bijna afgerond. Wat een verademing.’

 

Bronnen
Trouw, weblog Vinent Dekker, 16 maart 2016: Warmtenet laatste stuiptrekking van energiereuzen?
Foto: Boring onder Noorzeekanaal (februari 2016) voor aansluiting Amsterdam-Noord op het regionale warmtenet van Nuon. (Foto: Nuon/Jorrit Lousberg)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.