Turkenburg: ‘Evacuatieplannen kernramp voldoen nog niet’

11 maart 2016Nederland is niet voldoende voorbereid op evacuatie bij een kernramp. Dat zegt emeritus hoogleraar en kernenergiedeskundige Wim Turkenburg tegen de NOS.

Als er zich in Nederland of België een kernramp voordoet, zijn de Nederlandse evacuatieplannen niet voldoende uitgewerkt om de evacuatie van ‘misschien wel een miljoen mensen’ goed uit te voeren, stelt Turkenburg.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) “Waar laten we die mensen? Niet voor een dag, niet voor een maand, maar voor jaren. Wat ga je doen met de industrie in dat gebied die niet meer gebuikt kan worden? Zijn alle communicatiesystemen wel goed? Liggen de pillen die moeten worden uitgereikt wel op alle plekken?” (….)’

De plannen voor de evacuatie moeten van de Europese Commissie in 2018 klaar zijn en Nederland heeft nog een lange weg af te leggen volgens Turkenburg. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) laat de NOS in een reactie weten dat Nederland bezig is met de implementatie van internationale adviezen en richtlijnen.

Turkenburg heeft onlangs in Japan gezien hoe groot het effect van evacuatie is, ook vijf jaar na de kernramp in Fukushima. Honderdduizend mensen werden verplicht geëvacueerd, aldus Trouw, en nog eens zestig- tot zeventigduizend vertrokken zelf. Ruim de helft is nog niet teruggekeerd.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) De evacués kregen te horen dat de schoonmaak een jaar zou duren, waarna ze weer naar hun huizen zouden kunnen terugkeren. “Een waanzinnige mededeling”, zegt Wim Turkenburg. (…)
De langdurige evacuatie heeft de mensen geen goed gedaan. Turkenburg: “Ze leven vaak in geïmproviseerde onderkomens. Verwaarlozen hun gezondheid. Een op de vier lijdt aan een ernstige vorm van depressie. Het zelfmoordpercentage is hoog. Familieverbanden zijn verscheurd, omdat de één heimwee heeft en de ander onder geen beding terug wil.
“De Japanse Herstel Autoriteit maakte dit weekend bekend dat de afgelopen vijf jaar 3400 mensen die de aardbeving en de tsunami hebben overleefd, zijn overleden als gevolg van zulke indirecte effecten.” (…)’

Bronnen
NOS, 10 maart 2016: ‘Evacuatieplannen bij kernramp voldoen nog niet’
Trouw, 10 maart 2016: Fukushima gloeit nog altijd na

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.