Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek en afbouwplan voor gaswinning

Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek en afbouwplan voor gaswinning

11 mei 2017 – Er moet onafhankelijk onderzoek komen naar hoeveel gas gewonnen moet worden om de leveringszekerheid te garanderen. Daarvoor stemde een meerderheid van de Tweede Kamer. Ook wil de Kamer een afbouwplan voor de gaswinning en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het aardbevingsgebied weghalen bij het ministerie van EZ.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over de moties die tijdens het gasdebat op 20 april zijn ingediend.

Een meerderheid stemde in met de motie van Agnes Mulder e.a. waarin wordt verzocht om onafhankelijk onderzoek naar hoeveel gas gewonnen moet worden om te voldoen aan de leverings- en capaciteitszekerheid. De kamer wil dat dat onderzoek onder verantwoordelijkheid van het Staatstoezicht op de Mijnen komt.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) Hoeveel gas er nodig is voor de zogenoemde leveringszekerheid wordt momenteel nog vastgesteld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Gasunie Transport Services, de eigenaar en beheerder van het Nederlandse gasnet. (…)’

Ook stemde de Kamer in met een afbouwplan voor de gaswinning in Groningen.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) In zo’n plan moeten concrete stappen worden benoemd over hoe de gaskraan dichtgedraaid kan worden. Het voorstel daartoe van 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias kreeg brede steun. (…)’

Verder stemde de kamer in met een motie van PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg dat de verschillende belangen rond de gaswinning en de aardbevingsproblemen bij verschillende ministeries komen te liggen. Nu nog zijn de tegenstrijdige belangen – zoals de veiligheid van de Groningers, de leveringszekerheid en de gasbaten in de staatskas – ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Dat moet anders, aldus de Kamer. In ieder geval de veiligheid moet naar een ander ministerie dan EZ, zo stelt de motie.

Verder stemde de Kamer in met een motie waarin wordt gesteld dat de menselijke maat en ruimhartigheid leidend moet zijn bij de verdere aanpak van de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Bronnen
Tweede Kamer, 9 mei 2017 – Stemmingen (met links naar alle moties)
Motie Mulder
Motie Sazias
Motie Wassenberg
Telegraaf, 10 mei 2017: Afbouwplan Gronings gas (via Blendle)
Oog, 10 mei 2017: “Kabinet moet ruimhartig zijn naar Groningen”
Nu.nl, 9 mei 2017: Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar gaswinning
De Limburger, 10 mei 2017: Onafhankelijk onderzoek naar gaswinning
Foto: FluxEnergie/©Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.