Tweede leven voor uitgeproduceerde gasputten

10 juli 2015 –  Drie studenten van de Hanzehogeschool in Groningen bedachten een plan om uitgeproduceerde gasputten te gebruiken voor de winning van geothermische energie.

De studenten Sander Visser, Arianne Woudstra en Matthijs Noordhoek wonnen met hun idee de GasTerra Energizer Award (GTEA), een prijs voor afstudeerscripties.
Het idee is simpel, maar doeltreffend. De afgesloten gasput wordt met water gevuld waar een leiding door loopt. Het warme water in de put verwarmt het leidingwater dat weer opgepompt wordt en gebruikt kan worden.
De techniek veroorzaakt geen aardbevingen.
Het idee was ontstaan in het kader van een onderzoeksopdracht van Royal HaskoningDHV.
Het Dagblad van het Noorden over de vinding: ‘Er zijn talloze toepassingen denkbaar voor dat warme water, zoals de glastuinbouw, de kweek van algen en vis. De drie studenten werkten drie gebruiksmogelijkheden verder uit: opwekking van stroom, de verwarming van huizen en – met inzet van een biovergister – de productie van groen gas. De temperatuur van het water en het vermogen van het systeem bleken te laag om rendabel elektriciteit te kunnen produceren. Visser: „Het beste rendement krijg je door met een biovergister en een verrijkingsinstallatie groen gas te produceren. Dat komt mede doordat bij gaslocaties altijd gas- en elektriciteitsleidingen liggen die goed bruikbaar zijn als je groen gas maakt. Maar ook de verwarming van huizen kan een goede mogelijkheid zijn. Of dat rendabel kan, hangt af van de afstand tussen de gasput en de woningen.’

Bronnen
GasTerra, 7 juli 2015: ‘Een tweede leven voor uitgeproduceerde gasputten’
D
ablad van het Noorden, 9 juli 2015: Groene energie uit fossiele gasput (via Blendl)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.