Uitgelekt plan: NAM wil gaswinning Groningen weer verhogen

Uitgelekt plan: NAM wil gaswinning Groningen weer verhogen

18 april 2016 – De NAM denkt zonder de veiligheid in gevaar te brengen in Groningen tóch meer dan 27 miljard kuub per jaar te kunnen winnen. Dat staat in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan van de NAM.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat de NAM meer dan 27 miljard kuub per jaar wil winnen. De NAM wil geen commentaar op het uitgelekte plan geven.

Uit het Dagblad van het Noorden
‘(…) De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ziet mogelijkheden om, zonder dat de veiligheid in het geding is, meer dan 27 miljard kuub gas per jaar uit het Groningenveld te halen. Dat staat in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan, dat loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017. De NAM wil geen reactie geven op de cijfers en wacht op de officiële bekendmaking van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken). Wel geeft het bedrijf aan dat het niet nodig is te focussen op een getal. Vorig jaar november vernietigde de Raad van State het besluit van de minister waarin de winning van 33 miljard kuub gas werd toegestaan. De bestuursrechter nam de veiligheid en de leveringszekerheid in ogenschouw en ging terug naar 27 miljard kuub gas.
De minister moet in een nieuw besluit vastleggen wat hij met de gaskraan gaat doen. Volgens de NAM is een flexibeler opstelling bij de gaswinning gerechtvaardigd. Uit recent onderzoek zou zijn gebleken dat een hoger productieniveau wel degelijk veilig kan zijn. In het meet- en regelprotocol staat onder welke condities je de gaswinning ergens naar beneden en naar boven kunt aanpassen. (…)

VVD: ‘Eerder lager dan hoger’
VVD-Kamerlid Andre Bosman zegt dat voor zijn partij 27 miljard kuub de insteek is. ,,Ik ga niet in op het winningsplan, maar wij zien de gaswinning eerder lager dan hoger uitkomen. Intussen moeten we, waar het maar nodig is, huizen versterken.’’ Volgens bronnen zou de gaswinning het komende jaar gepaard gaan met de bouwkundige versterking van slechts honderd woningen. ,,Dat lijkt me erg weinig’’, zegt Bosman. ,,Als we met de Kamercommissie het gebied in gaan, hebben we er zo meer dan honderd die grondig aangepakt moeten worden.’’

PvdA: ‘Verder going down’
PvdA-partijleider Diederik Samsom zei zaterdag bij een gewestelijke partijvergadering dat het met de hoogte van de gaswinning verder ‘going down’ gaat. (…)’

Milieudefensie reageert  ‘verbijsterd’

Milieudefensie reageerde meteen met een persbericht
‘(…) Milieudefensie is verbijsterd dat de NAM de gaswinning in Groningen weer wil gaan verhogen in plaats van verlagen. (…) Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: ‘Als het niet zo’n ernstige zaak was, zou je het bijna lachwekkend kunnen noemen. Er is niemand in Nederland, behalve de NAM, die vindt dat de gaswinning in Groningen omhoog kan. Alle partijen, van links tot rechts, zien in dat dat onmogelijk is. Maar Exxon en Shell vragen om ‘flexibiliteit’. Dat je zoiets durft te vragen van mensen die in een onbewoonbaar huis wonen, of dagelijks moeten leven met de angst voor aardbevingen, toont aan hoe wereldvreemd deze fossiele bedrijven zijn.’

12 kuub in 2020, gaskraan dicht in 2030
Milieudefensie is blij dat ook de VVD en PvdA meteen aangeven dat meer dan 27 kuub geen haalbare kaart is. Maar ook 27 is nog steeds teveel. Milieudefensie roept de regering op te komen met een plan om de gaswinning snel terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter. Door alle gebouwen energieneutraal te maken en flink te besparen in de industrie en de kassen kan dit niveau in 2020 bereikt worden en kan in 2030 de gaswinning helemaal gestopt worden. Ike Teuling: ‘De NAM steekt de draak met de Groningers en stelt niet de veiligheid van de Groningers voorop maar de miljarden die ze kunnen verdienen met de gaswinning. Dit bizarre plan van de NAM kan direct de prullenbak in.
Gronings gas wordt in Nederland vooral gebruikt voor het verwarmen van huizen. Door alle gebouwen energieneutraal te maken kan de gaswinning snel worden afgebouwd.  Jaarlijks wordt 15 miljard m3 gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Als die energieneutraal zijn, is van de huidige 27 miljard m3 die in Groningen opgepomt wordt nog maar 12 miljard m3 nodig.

Afbouwplan
De komende maanden krijgen gemeenten, provincie en burgers de mogelijkheid in te spreken op het winningsplan van de NAM. Na de zomer zal minister Kamp een besluit nemen over de hoeveelheid gas die de NAM mag gaan winnen. Milieudefensie verzoekt de minister met een afbouwplan te komen voor Gronings gas zodat de gaskraan zo snel mogelijk dicht kan. Startpunt van dit afbouwplan moet zijn het sterk verminderen van de gasconsumptie. Teuling: “Dat is niet alleen goed voor de Groningers, ook het klimaat is gebaat bij een afname in het gebruik van fossiele brandstoffen”. (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 18 april 2016: NAM: ‘We kunnen veilig meer dan 27 miljard kuub gas boren’
Milieudefensie, 18 april 2016: Reactie Milieudefensie op winningsplan NAM Groningen
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.