‘Uitspraak Rutte klopt niet. Kabinet heeft gaswinning helemaal niet gehalveerd’

‘Uitspraak Rutte klopt niet. Kabinet heeft gaswinning helemaal niet gehalveerd’

10 maart 2017Groningers stellen dat de uitspraak van minister-president Rutte (bij Pauw en Jinek) over de halvering van de gaswinning niet klopt. De publicist en zelfstandig onderzoeker Herman Damveld rekent het voor.

Uit een mailtje van Herman Damveld
‘(…) De aardgaswinning in Groningen staat nadrukkelijk op de agenda na de tot nu toe sterkste aardbeving op 16 augustus 2012 bij Huizinge met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

  • Het Staatstoezicht op de Mijnen stelde in 2013 dat bij een winning van ongeveer 12 miljard m3 per jaar het aantal voelbare aardbevingen zou kunnen dalen tot vrijwel nul.
  • De gaswinning steeg van echter van bijna 48 miljard m3 in 2012 naar bijna 54 miljard m3 in 2013.
  • De gaswinning ging naar beneden naar 27 miljard m3 per jaar omdat de Raad van State dat zo bepaalde op 18 november 2015.
  • Minister-president Rutte beweerde op 7 maart 2017 dat de regering de gaswinning heeft gehalveerd. Deze uitspraak is dan ook onjuist.

Daar komt nog bij dat de rechtbank Noord-Nederland op 1 maart 2017 heeft geoordeeld “dat de Staat onzorgvuldig heeft gehandeld in de periode van januari 2013 tot en met december 2015,” terwijl “de minister gehouden was om na de aardbeving in Huizinge de gasproductie met het oog op de veiligheidsrisico’s voor inwoners in het Groningenveld zoveel mogelijk te beperken. De Staat heeft dat niet gedaan,  ondanks het feit dat hij was geadviseerd dat wél te doen.” (…)’
[In het mailtje van Damveld wordt elke zin onderbouwd met een verwijzing naar documenten.]

 

Bronnen
Herman Damveld, mail, 10 maart 2017: Aardgaswinning Groningen gehalveerd door de regering? (Geen URL)
Foto: still uit uitzending Pauw en Jinek

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.