Utrechts klimaatonderzoek wereldwijd meest invloedrijk

29 november 2016Lof voor het Nederlandse onderzoek naar klimaatverandering en ecosystemen. Times Higher Education, bekend voor de jaarlijkse ranglijst van universiteiten, maakte een ranglijst voor het meest invloedrijke duurzaamheidsonderzoek tussen 2011 en 2015. De Universiteit Utrecht voert de lijst aan, Wageningen staat op plek zeven. 

Tussen 2011 en 2015 werden de wetenschappelijke artikelen van de Universiteit Utrecht over klimaat en ecosystemen het meest geciteerd door andere wetenschappers en is daarmee het meest invloedrijke onderzoek in zijn soort in de wereld.

Uit een bericht van de Universiteit Utrecht
‘(…) “Het is een gezamenlijke prestatie van de onderzoekers aan de universiteit, gebaseerd op de sterke positie van Utrecht in interdisciplinair onderzoek”, vertelt Detlef van Vuuren, milieuwetenschapper aan de Universiteit Utrecht en auteur van de meest-geciteerde artikelen. “De lijst bestaat uit publicaties van verschillende onderzoeksgroepen binnen de Universiteit Utrecht; vaak in samenwerking met instituten daarbuiten, zoals het NIOZ, het Planbureau van de Leefomgeving en andere universiteiten.”
Van Vuuren schreef mee aan de meest geciteerde publicaties die dienden als basis voor de lijst. Zijn publicatie The representative concentration pathways: An overview werd ruim duizend keer geciteerd in andere wetenschappelijke artikelen; de publicatie The RCP greenhouse gas concentrations and their extensions from 1765 to 2300 ruim 700 keer. Hiermee torent hij hoog uit boven de andere publicaties, die elk zo’n 100-250 keer werden geciteerd.

Duurzaamheidsonderzoek
Al het genoemde onderzoek valt binnen het onderzoeksthema Sustainability, een van de vier onderzoeksthema’s van de Universiteit Utrecht. “We zijn ontzettend trots om te zien dat ons duurzaamheidsonderzoek wereldwijde impact heeft”, vertelt Piet Hoekstra, decaan van de faculteit Geowetenschappen. “Het laat zien dat we veel kunnen bereiken met interdisciplinaire samenwerking.”

Twee plekken in de top 10
De Verenigde Staten doen het goed in de lijst met Stanford University (plaats 2) en Harvard (4). Maar met Wageningen University & Research (7) behaalt ook Nederland twee plekken in de top 10. (…)’

Bronnen
Universiteit Utrecht, 25 november 2016: Utrechts klimaatveranderings- en ecosystemenonderzoek wereldwijd de grootste impact
Telegraaf, 29 november 2016: Lof UU voor impact klimaat (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 18 oktober 2016: Energieonderzoek Universiteit Utrecht hoort bij de wereldtop en is beste van Nederland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.