Vandaag officiële opening windpark Westermeerwind

Vandaag officiële opening windpark Westermeerwind

21 juni 2016Minister Kamp opent vandaag officieel het windpark Westermeerwind aan de IJsselmeerkust, vlakbij Urk. De actiegroep ‘Urk Briest’ die jarenlang streed tegen de komst van het park zal thuis blijven.

In maart was het near shore windpark klaar. Het bereikte in de eerste maand gelijk al een bijzondere mijlpaal: alle 48 windturbines draaiden op 29 maart voor het eerst op vol vermogen: 3 MW per turbine.
De Siemens-turbines produceren jaarlijks 144 MW, waarmee een hoeveelheid duurzame stroom geproduceerd wordt die vergelijkbaar is met het verbruik van 160.000 huishoudens. De ashoogte van de molens is 95 meter, de tiphoogte 149 meter.
Als het park ongeveer een jaar operationeel is, kunnen inwoners en agrariërs uit de Noordoostpolder deelnemen in het park via obligaties of aandelen.

Afgelopen zaterdag deed Westermeerwind mee aan de open dag voor windmolens. Bewoners uit de omgeving konden een vaartocht door het park maken. Anne de Groot, directeur Westermeerwind: “Wat goed om te zien dat er zoveel belangstelling is voor het windpark. Wij hechten er grote waarde aan om onze omgeving te betrekken bij het windpark.”

‘Urk Briest’
De Volkskrant sprak met ‘Urk Briest’
Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Voor het openingsfeestje met minister Kamp van Economische Zaken is de oud-actievoerder [Leen van Loosen], die in het dagelijks leven voorzitter is van een uitvaartvereniging, niet uitgenodigd. ‘Maar ik zou ook niet zijn gegaan. Ons verzet heeft opgeleverd dat we dit plan voor jaren hebben geremd. In die tijd is duidelijk geworden dat windenergie totaal niet rendabel is en dat een waardevol natuurgebied wordt vernietigd. Maar geld en macht bepalen nu eenmaal alles in Nederland.’ (…) ‘Ik ben verbitterd maar zou het een volgende keer wéér doen als het nodig was’, zegt Leen van Loosen. ‘Denemarken en Duitsland breken hun windmolens alweer af. Zij ontdekken ook dat het weggegooid geld is. Er ligt een wereld aan platte daken open voor zonne-energie; je kunt nieuwe kerncentrales op thorium bouwen of blauwe energie ontwikkelen. Dat besef dringt langzaam door en daaraan hebben wij bijgedragen.’ (…)’

Video van de open dag van Westermeerwind (4’41”) 

 

Bronnen
Website Westermeerwind
De Volkskrant, 21 juni 2016: Urk slaat openingsfeestje windpark over (via Blendle)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.