Vandaag start proef opkoopregeling aardbevingsgebied

160502 FUNDA huis te koop loppersum

2 mei 2016 – De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start vandaag met een proef voor een opkoopregeling van onverkoopbare huizen in de kern van het aardbevingsgebied in Groningen. De NAM stelde 10 miljoen euro beschikbaar voor de proef.

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de kern van het aardbevingsgebied in Groningen – rond Loppersum en Appingedam – hun woning aanmelden voor het ‘Koopinstrument’ van de NCG, een proef waarin 50 moeilijk verkoopbare woningen worden opgekocht.

Uit een bericht van de NCG
‘(…) De NAM heeft 10 miljoen euro voor beschikbaar gesteld voor de proef.  De proef is gericht op de kern van het aardbevingsgebied (0,2 PGA contour) vanwege de specifieke aardbevingsproblematiek. In het postcode overzicht staan de postcodes die voor de proef in aanmerking komen. De aankoop zal zijn tegen 95% van de taxatieprijs. Wanneer een eigenaar het niet eens met de taxatie komt er een 2e taxatie en eventueel een derde (gelijk aan de Moerdijkregeling). Om het beschikbare budget zo goed mogelijk en gelijkwaardig in te vullen, stelt de nationaal Coördinator voor dat 2/3 van het beschikbare budget gebruikt zal worden voor woningen tot €200.000 (2/3 van de woningen in het gebied hebben een waarde tot €200.000). De overige 1/3 van het budget is daarmee voor woningen boven de €200.000. Gelijk aan de Moerdijkregeling is het voorstel dat het na de koopovereenkomst zes maanden duurt tot de daadwerkelijke levering. Met de koopovereenkomst is de druk van onverkoopbaarheid  er voor de eigenaar bewoner af en heeft deze nog zes maanden om de woning regulier op de markt te verkopen. (…)’

Naast deze proef met de opkoopregeling bestaat al de Commissie Bijzondere Situaties die in schrijnende gevallen over kan gaan tot opkoop van een woning. De proef voor de opkoopregeling werd ingesteld naar aanleiding van een adviesrapport van de TU Delft waarin een verruiming van de opkoopregeling werd aanbevolen, aldus de NCG.

Uit het aanmeldingsformulier voor het ‘Koopinstrument’
‘(…) Voorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

  • Uw woning ligt in het toepassingsgebied van het koopinstrument (0,2 PGA gebied, zie bijlage 1);
  • Uw woning staat op de aanmeldingsdatum voor een aaneengesloten periode van minimaal 12 maanden aantoonbaar openbaar te koop;
  • Bij de selectie wordt gelet op de sociaal- economische en sociaal-maatschappelijke factoren van de aanvrager. Hierbij spelen drie categorieën een rol:
    • Familie-gerelateerde omstandigheden: bijvoorbeeld scheiding, overlijden, ontslag, financiële problemen, psychische problemen door aardbevingen (voor zover niet vallend onder de Commissie Bijzonder Situaties) .
    • Werk elders.
    • Wil kleiner wonen: bijvoorbeeld indicatie voor opname in verzorgingshuis, medische omstandigheden. (…)’

De aanmelding is open tot 1 juni 2016, waarna de NCG samen met een adviescommissie de selectie maakt.

Bronnen
Nationaal Coördinator Groningen, 2 mei 2016: Instrument ten behoeve van koop
Nationaal Coördinator Groningen, 25 april 2016: 2 mei start proef opkoopregeling
Aanvraagformulier Koopinstrument
FluxEnergie, 22 januari 2016: Rapport: ‘Leefbaarheid aardbevingsgebied Groningen zwaar onder druk’

Foto: Huis te koop in Loppersum (Funda)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.