Vastelastenbond: ‘Cadeaus van energiebedrijven zijn niet gratis’

14 oktober 2015Energiebedrijven overtreden de wet door cadeaus aan te bieden zonder duidelijk te maken welke kosten daaraan verbonden zijn, aldus de Vastelastenbond. 

Energiebedrijven bieden de consument bij afsluiting van een energiecontract ‘gratis’ producten aan, zoals een iPad, iPhone of een slimme thermostaat. Omdat consumenten de kosten van deze producten in termijnen via de energierekening terugbetalen, is er sprake van koop op afbetaling. Niet alle energieleveranciers hebben de AFM-vergunning die nodig is voor zo’n financiële dienst.

Uit het bericht van de Vastelastenbond
‘(…) Daarnaast dient in de overeenkomst duidelijk vermeld te worden wat het totaalbedrag is dat moet worden terugbetaald, in hoeveel termijnen dit moet worden betaald en wat de rente over de lening is. Ook dient de aanbieder te checken of de klant een dergelijke lening aan mag gaan om overcreditering te voorkomen. (…)’

Dirk-Jan Wolfert, woordvoerder van de Vastelastenbond:
“Consumenten zijn zich er niet van bewust dat ze een nieuwe lening afsluiten als ze energiecontract met een iPad of thermostaat als lokkertje erbij tekenen. Ze denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen.
Met deze gang naar de AFM willen we afdwingen dat energieleveranciers zich aan de Wet Financieel Toezicht gaan houden. Het moet voor consumenten duidelijk worden welk deel van hun rekening ze betalen voor energieverbruik en welk deel voor het terugbetalen van een zogenaamd gratis product. Dan kunnen ze een weloverwogen keuze maken en is het duidelijk dat bij de tekening van het contract de aangeboden gadgets niet gratis zijn.”

De Vastlastenbond verwijst naar de telecomsector waar vaak ‘gratis’ telefoons worden aangeboden bij een abonnement. De Hoge Raad besliste dat dit kopen op afbetaling is. Omdat vaak niet duidelijk is welk gedeelte van het abonnement voor de telefoon is, is zo’n overeenkomst vernietigbaar.

‘(…) Of dit scenario ook geldt voor energieleveranciers is nog niet helder. Om hierover duidelijkheid te krijgen heeft de Vastelastenbond een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten. (…)’

Bronnen
De Vastelastenbond, persbericht, 13 oktober 2015: Energiebedrijven overtreden de wet op grote schaal
Nu.nl, 13 oktober 2015: ‘Energiebedrijven vaag over kosten ‘cadeaus’ bij abonnement’

Foto: Energie-aanbiedingen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.