Vasthoudende opa’s en oma’s voor het klimaat

Vasthoudende opa’s en oma’s voor het klimaat

17 januari 2017Donderdag staan ze weer op het Plein in Den Haag: de Grootouders voor het klimaat. Ze staan er iedere eerste en derde donderdag van de maand en het worden er steeds meer. Deze donderdag bieden ze CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma een manifest aan.

Uit het persbericht van Grootouders voor het klimaat
‘(…) De punten in het manifest zijn een oproep aan alle politieke partijen om klimaatverandering hoog op de agenda te zetten en klimaatbeleid vast te stellen voor de toekomstige generaties.
De Grootouders willen laten zien dat er in Nederland vele opa’s en oma’s zijn die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien. (…) Vanaf 19 januari kan iedereen op de website het manifest lezen en ondertekenen. Het manifest wordt ondersteund door bekende grootouders van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronder Jan Terlouw, Herman Wijffels, Jan Pronk, Job Cohen, Bram van Oijk, Jacqueline Cramer, Jan de Wit, Theo Bouman, Leen van Dijke  en Joos Ockels. (…)

Klimaatverandering en verkiezingen
Zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken is 1,5 graad opwarming van de aarde het maximum voor een leefbare wereld. Om dit te bewerkstelligen is een consistent en stevig overheidsbeleid cruciaal voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daartoe kan het volgende kabinet een aantal acties ondernemen, namelijk het realiseren van energieneutrale huizen, het stimuleren van het gebruik van elektrisch vervoer, het opschalen van duurzame energie uit zon, wind en aardwarmte en meer energiebesparing in de industrie.

In Nederland zijn 2 miljoen grootouders die de grootste gevolgen van klimaatverandering zelf niet meer meemaken, maar zij willen wel een leefbare wereld voor hun kleinkinderen achterlaten en verlangen concrete maatregelen van de politiek. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen. (…)’

 

Bronnen
Grootouders voor het klimaat, persbericht, 17 januari 2017: Grootouders overhandigen manifest aan CDA fractievoorzitter Van Haersma Buma
Website Grootouders voor het klimaat: Samen op de bres voor volgende generaties
Foto’s: Urgenda

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.