beeld: Vattenfall

Vattenfall start bouw waterstofgestookte staalfabriek

Hybrit.

Energiebedrijf Vattenfall, het Zweedse staalbedrijf SSAB en mijnonderneming LKAB hebben in Luleå, in het noorden van Zweden, de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een proeffabriek voor staal op basis van waterstof. De drie bedrijven hebben zich onder de naam Hybrit verenigd in een joint venture. Samen investeren ze 1.4 miljard Zweedse kroon, goed voor ongeveer 136 miljoen euro.

De bouwwerken moeten in 2020 voltooid zijn. De proeffabriek zou kunnen draaien vanaf 2025, maar op een fabriek op echt industriële schaal blijft het vermoedelijk wachten tot 2035.

Nu wordt steenkool gebruikt om ijzererts tot ijzer te reduceren. Het idee achter Hybrit is om waterstof te gebruiken dat geproduceerd wordt met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De uitstoot bestaat dan uit water in plaats van uit CO2. Omdat staal naast ijzer ook een hoeveelheid koolstof moet bevatten, blijft het gebruik van een beperkte hoeveelheid steenkool in de volgende stappen van het productieproces noodzakelijk.

De eerste fase van Hybrit was een haalbaarheidsstudie die voor een groot deel door het Zweeds Energieagentschap is gefinancierd. Het initiatief kan de totale CO2-uitstoot in Zweden met 10% verlagen, het volume waarvoor Zweden zich engageerde in de Klimaatovereenkomst van Parijs te kunnen halen. “De elektrificatie van de industrie en klimaatslim waterstof worden cruciale factoren in het bereiken van een lagere uitstoot en het verwezenlijken van een fossielvrije samenleving,” aldus Magnus Hall, CEO van Vattenfall.

Stijgende vraag naar staal

Naar verwachting zal de wereldwijde vraag naar staal blijven toenemen. Als er geen nieuw proces voor op erts gebaseerde staalproductie gevonden kan worden, zal de CO2-uitstoot door de staalindustrie in 2050 zowat 25 procent hoger zijn. De doelstelling van Hybrit is om in 2035 een volledig fossielvrij productieproces voor staal te hebben. Het voorbereidende haalbaarheidsonderzoek laat zien dat fossielvrij staal in de toekomst in de markt kan concurreren met traditioneel staal omdat de hoeveelheid elektriciteit uit fossielvrije bronnen zal afnemen terwijl de aan CO2-uitstoot verbonden kosten zullen toenemen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Vattenfall start bouw waterstofgestookte staalfabriek”

Guido Magneschi|21.06.18|16:12

je schrijft: Omdat staal naast ijzer ook een hoeveelheid koolstof moet bevatten, blijft het gebruik van een beperkte hoeveelheid steenkool in de volgende stappen van het productieproces noodzakelijk.
Dat lijkt me logisch. Maar het doel van Hybrit is fossil-free te worden bij 2035. Ik vraag me dus af of dat helemaal kan?
Heb je meer informatie hier over?
Bedankt

Guido Magneschi|21.06.18|16:14

Beste Koen,
je schrijft: Omdat staal naast ijzer ook een hoeveelheid koolstof moet bevatten, blijft het gebruik van een beperkte hoeveelheid steenkool in de volgende stappen van het productieproces noodzakelijk.
Dat lijkt me logisch. Echter het doel van Hybrit is fossil-free te worden bij 2035.
Ik vraag me dus af of dat helemaal kan?
Heb je meer informatie hier over?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.