Vattenfall zet in op ‘voorspelbare inkomsten’ uit duurzame energie

30 maart 2016Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, verkoopt zijn bruinkoolmijnen en -centrales en investeert de opbrengst in duurzame energie, aldus topman Magnus Hall in NRC Next. Vanwege het klimaat, maar ook omdat duurzame energie door subsidies een voorspelbaardere inkomstenbron is. 

Aan de ene kant bereidt Vattenfall de verkoop van zijn bruinkoolactiviteiten in Duitsland voor. De bruinkoolmijnen en -centrales zijn goed voor eenderde van de elektriciteitsproductie van Vattenfall en 10 procent van het Duitse stroomverbruik per jaar, aldus Hall in NRC Next.

Hall in het bericht van NRC Next
‘(…) “En een wezenlijke verandering van ons bedrijf, en van onze CO2-uitstoot. Met de bruinkool doen we ongeveer driekwart van onze totale uitstoot van 83 miljoen ton CO2 de deur uit.” (…)’

De opbrengst investeert Vattenfall in duurzame energie, ‘vooral in landen met een duidelijk subsidiebeleid, zoals Nederland en Denemarken’, aldus Hall. Door die subsidies wordt duurzame energie een voorspelbare inkomstenbron in een markt met onzekere stroomprijzen.

‘(…) “[We gaan] ons meer richten op voorspelbare inkomsten uit duurzame projecten en dienstverlening in de duurzame markt. Netwerken worden in onze visie steeds belangrijker: decentrale stroomproductie, distributie, het in evenwicht brengen van het systeem van vraag en aanbod. Daar willen we bij zijn.” (…)’

Op de vraag of Vattenfall in april gaat bieden op de aanbesteding voor windparken op zee, antwoordt Hall dat dat zou kunnen. ‘Wind is belangrijk voor ons, we willen de komende jaren rond de 5 miljard euro investeren.’

Of de bruinkoolmijnen en -centrales veel op zullen brengen, is nog maar de vraag, stelt de Wall Street Journal. Mogelijk moet Vattenfall zelfs geld toeleggen in de verkoop.

Omdat de bruinkoolactiviteiten de komende jaren ontmanteld moeten worden, hebben alle bieders Vattenfall gevraagd geld bij te leggen om de kosten daarvoor te dragen. Er is nu ruim 1 miljard euro beschikbaar, aldus de Wall Street Journal, maar het is onduidelijk of dat genoeg is. De twee Tsjechische bieders hebben volgens bronnen een minder hoog bedrag gevraagd dan de Duitse gegadigde. In Duitsland is nu de vrees gerezen dat Vattenfall voor de partij kiest die het minste vraagt voor de ontmanteling van de bruinkoolactiviteiten en dat de belastingbetaler uiteindelijk voor de kosten opdraait.

Bronnen
NRC Next, 30 maart 2016: Vattenfall wil af van bruinkool (via Blendle)
Wall Street Journal, 29 maart 2016: Vattenfall Selloff Sparking Fears of Huge Bill for German Public
FluxEnergie, 21 december 2016: ‘Vattenfall verkoopt Duitse bruinkoolactiviteiten’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.