Verdeeldheid in het Witte Huis over klimaatakkoord Parijs groeit

Verdeeldheid in het Witte Huis over klimaatakkoord Parijs groeit

28 april 2017Trumps adviseurs werden het donderdag niet eens: moeten de Verenigde Staten wel of niet in het klimaatakkoord blijven? President Trump zal naar verwachting eind mei een beslissing nemen. Zijn Energieminister Rick Perry stelde dinsdag dat de VS moeten blijven, maar wel de voorwaarden moeten heronderhandelen. 

Donderdag vergaderden de adviseurs van Trump over de positie van de Verenigde Staten in het klimaatakkoord van Parijs. Ze waren het niet eens, aldus persbureau Bloomberg, wat kan leiden tot twee adviezen richting de president: een om binnen het akkoord te blijven en een om eruit te stappen.

Minister van Energy Rick Perry stelde dinsdag dat hij vindt dat de Verenigde Staten binnen het klimaatakkoord moeten blijven, maar wel de voorwaarden moeten onderhandelen.

Uit een bericht van Knack
‘(…) “Ik ga niet aan de president voorstellen om het klimaatakkoord te verlaten. Ik ga hem zeggen dat we het moeten heronderhandelen.”(…)
De minister uitte dinsdag kritiek op Frankrijk en Duitsland, die volgens hem het akkoord niet respecteren. “Het is een feit dat hun CO2-uitstoot stijgt omdat ze meer steenkool gebruiken, en steenkool is geen propere energiebron”, stelde hij. De VS hebben hun uitstoot daarentegen drastisch verlaagd door steenkool te vervangen door natuurlijk gas. “Jullie kunnen geen akkoord ondertekenen en dan verwachten dat de VS zich eraan blijven aanpassen, als jullie niet echt gaan participeren”, aldus de minister. (…)’

Binnen het Witte Huis zijn twee kampen ontstaan, waarin Scott Pruitt (directeur milieuagentschap EPA) en Steve Bannon pleiten voor terugtrekking uit het akkoord. Energieminister Rick Perry sloot zich aan bij minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, Yvanka Trump en haar man Jared Kusher.

President Trump beslist naar verwachting eind mei, vóór de G7-top, over een eventuele terugtrekking uit het akkoord.

Bronnen
Bloomberg, 28 april 2017: Top Trump Aides Clash on Legal Risks of Paris Climate Accord
Washington Post, 26 april 2017: The Trump White House is at war with itself about climate change

Knack, 26 april 2017: VS moeten in klimaatakkoord Parijs blijven, maar voorwaarden heronderhandelen
CNN, 27 april 2017: Trump aides set to air differences over Paris climate deal

Zie ook
FluxEnergie, 21 april 2017: Hoofd milieudienst tegenover dochter Trump – Blijven VS wel of niet in klimaatakkoord?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.