‘Verduurzamingsresolutie’ van aandeelhouders door Shell afgeraden

‘Verduurzamingsresolutie’ van aandeelhouders door Shell afgeraden

21 april 2016Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van Shell op 24 mei staat een resolutie ‘Shell wordt een duurzaam energiebedrijf’. Shell raadt de aandeelhouders aan tegen de resolutie te stemmen.

De resolutie is afkomstig van ‘Follow This’, een organisatie die via aandeelhoudersstemmen Shell wil bewegen zich om te vormen tot een duurzaam  energiebedrijf.

160421-VanBaal
Mark van Baal, oprichter van Follow This: ‘Na de positieve signalen van het afgelopen jaar is dit natuurlijk een tegenvaller’

Uit een persbericht van Follow This
‘(…) Het bestuur van Shell verwerpt de aandeelhoudersresolutie ‘Shell wordt een duurzaam energiebedrijf’, ingediend door activistische aandeelhouder Follow This. Shells stemadvies aan zijn aandeelhouders is ‘TEGEN’, staat in de agenda voor de volgende aandeelhoudersvergadering op 24 mei, die vanmorgen is gepubliceerd.
Follow This heeft goede hoop dat beleggers en pensioenfondsen, die hun portefeuille willen vergroenen, voor de resolutie zullen stemmen.
“We hadden een subtielere afwijzing van onze oproep om te gaan investeren in duurzame energie verwacht,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Shell negeert hiermee het klimaatakkoord van Parijs.”

Op de agenda staat als agendapunt 19: ‘Shell will become a renewable energy company by investing the profits from fossil fuels in renewable energy.’ Het stemadvies van Shell luidt: “AGAINST.” “Het is onverstandig voor Shell om zijn investeringen simpelweg te verplaatsen van olie en gas naar hernieuwbare energie,” schrijft Shell.

‘Winsten uit fossiel naar hernieuwbaar’
“Het enige wat we vragen is de winsten uit fossiele brandstoffen (zolang ze er nog zijn) in de komende decennia te investeren in duurzame energie,” zegt Mark van Baal. “Wat we vragen is niet meer dan logisch in een tijd waarin het steeds duurder wordt om olie uit de grond te halen, het alternatief goedkoper wordt en de wereld om duurzame energie vraagt. Shell negeert hiermee het klimaatakkoord van Parijs.”

Tegenvaller
“Na de positieve signalen van het afgelopen jaar – Shell stopte met boren op de Noordpool, wil windturbines bouwen in de Noordzee en kondigde zelfs een strategiewijziging aan in het jaarverslag – is dit natuurlijk een tegenvaller,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Voor de groene aandeelhouders van Shell, voor Shell en voor de wereld. Stel je voor wat er zou gebeuren als Shell zou zeggen: wij nemen de leiding in de overgang naar duurzame energie en zetten onze miljarden in om de energietransitie te versnellen. Het doel van onze beweging is dat Shell zich voldoende gesteund voelt om het roer om te gooien. We gaan door met bestaande en nieuwe aandeelhouders achter onze missie te scharen. We hadden overigens op een subtielere afwijzing van oproep om te gaan investeren in duurzame energie gerekend,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This.

Activistische aandeelhouder bepaalt de agenda
Het is voor het eerst dat een activistische groene aandeelhouder de agenda van Shell bepaalt. De eerste 18 agendapunten, zoals goedkeuring van het jaarverslag en herbenoemingen van bestuurders en commissarissen, zijn formaliteiten. “De enige essentiële keuze die aandeelhouders komende maand hebben is: stemmen we voor of tegen resolutie 19,” zegt Van Baal.
Follow This blijft daarom hoopvol. “We hebben goede hoop dat de Nederlandse pensioenfondsen, die hun portefeuille willen vergroenen, dit agendapunt aangrijpen om hun Shell-aandelen toekomstbestendig te maken. Stemmen ze tegen deze resolutie, dan accepteren ze dat Shell fossiel blijft en rest ze niets anders dan hun Shell aandelen te verkopen.”

Over Follow This
Follow This is in maart 2015 gelanceerd en heeft sindsdien 5 miljoen euro opgehaald om zijn shareholder resolution op de agenda te krijgen. Onder de 1.100 aandeelhouders die zich achter de missie van Follow This schaarden bevinden zich 1.000 nieuwe aandeelhouders die via Follow This in één click een aandeel kochten en Shell CEO Ben van Beurden een e-mail stuurden met de tekst: “Dag Ben, ik ben je nieuwste aandeelhouder. Jij kunt de wereld veranderen. … Mijn steun heb je.” (…)’

Bronnen
Follow This, persbericht, 21 april 2016: Shell verwerpt aandeelhoudersoproep om te investeren in duurzame energie
Agenda aandeelhoudersvergadering 24 mei 2016 (Circustheater, Circusstraat 4, 2586 CW Den Haag, 10 u)
Tekst resolutie
Website Follow This

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.