Vereniging Duurzame Energie (VDE) opgericht

20 juli 2015 – Zeven brancheorganisaties en dertien bedrijven hebben de Vereniging voor Duurzame Energie (VDE) opgericht. De vereniging vertegenwoordigt circa 1.000 bedrijven en energiecoöperaties.

Uit het persbericht van de VDE
‘(…) De nieuwe organisatie maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare enerige. VDE legt de basis voor een verdere bundeling van brancheorganisaties en bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie.
De organisaties: Duurzame Energie Koepel, Holland Solar, PAWEX (wind), Warmtenetwerk, Dutch Heatpump Association, BodenenergieNL en ODE Decentraal richten VDE ook op om samen effectiever te opereren met een sterkere invloed op de cruciale beleidsbeslissingen die de komende periode voorliggen. De autonome brancheorganisaties blijven bestaan maar zullen hun middelen en activiteiten meer gebundeld inzetten. Naast de brancheorganisaties zijn diverse individuele bedrijven aangesloten.
De komende maanden wordt de structuur, organisatie en inrichting verder vorm gegeven en wordt de continuïteit geborgd op de vele belangrijke dossiers rond het Energieakkoord, wetgevingstrajecten en ACM onderwerpen. Het interim bestuur heeft de taak de vereniging klaar te stomen voor een verdere groei in 2016.
.
Schermafdruk 2015-07-19 20.45.35Voorzitter van het bestuur is Teun Bokhoven, momenteel ook voorzitter van de Duurzame Energie Koepel. Oud-voorzitter en oud-RABO-topman Herman Wijffels zal een tijdelijke adviesraad leiden.
De vereniging zal zich richten op de netwerken, toeleveringsindustrie, handel en verkoop voor hernieuwbare warmte en elektriciteit, industriële processen en duurzaam transport. Zij zet zich daarbij in voor zaken als een eerlijk speelveld voor duurzame energie, meer flexibiliteit, veel meer ruimte voor de prosument, ambitieuze doelen voor duurzame energie en een intensivering in de uitvoering van het Energieakkoord.
In oktober zal de VDE haar plannen voor 2016 presenteren.
De ”Founding” leden van de Vereniging Duurzame Energie (VDE) zijn:
BodemenergieNL, Duurzame Energie Koepel, DHPA, Holland Solar, ODE Decentraal, Pawex, Warmtenetwerk, ASN Bank, CE, Delta, DNVGL, Eneco, Enexis, Gasunie, Greenchoice, PWC, Qurrent, Siemens, TenneT, Windunie. (…)’

Bronnen
Duurzame Energie Koepel, 17 juli 2015: Vereniging Duurzame Energie (VDE) opgericht
Foto: Teun Bokhoven (foto De Duurzame Energie Koepel)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.