‘Dat in de verkiezingsstrijd het klimaat genegeerd werd, was opzet’

4 april 2017Het was opzet dat het klimaat in de verkiezingsstrijd nauwelijks aan de orde kwam. ‘Dat is bewuste oppervlakkigheid. Omdat ze weten dat er achter groene politiek maar heel weinig kiezers zitten.’ Aldus Femke Halsema, voormalig  GroenLinks-voorvrouw.

Het blad Zus had een driegesprek met Jan Terlouw, Femke Halsema en Jeroen Pauw (‘over de stand van het land’). Het is een breed (en boeiend) gesprek. We halen er alleen het fragment over klimaat en verkiezingen uit.

Uit het interview van Zus
‘(…) Terlouw: “Je zou toch hopen dat nu de tekenen van de klimaatverandering zo overduidelijk worden, dat meer partijen dat gaan beseffen. En dat blijkt totaal niet het geval. Dat is zorgelijk. Als je ziet dat Trump het gewoon keihard ontkent. En dat gebeurt ook in Nederland. Ik zag het debat tussen Rutte en Segers over het klimaat en dacht: Rutte, je hebt geen idee! En dat is dan de premier van het land!”
Halsema: “Dat is bewuste oppervlakkigheid. Omdat ze weten dat er achter groene politiek maar heel weinig kiezers zitten. Daarom schuift Rutte dat weg.”
Terlouw: “Terwijl hij voorop zou moeten lopen! Want voor de bevolking bestaat de lange termijn niet. Onlangs werd die Shellfilm uit 1991 uitgezonden waarin de wetenschappers van Shell precies voorspelden hoe de klimaatverandering zou gaan. De politiek wist het ook. Maar wat deden ze? Ze dronken een glas, deden een plas en lieten de zaak zoals die was. Dat vind ik heel erg zorgelijk.” (…)

Bronnen
ZUS, 28 maart 2017: Driegesprek (via Blendle)

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.