Vermogensbeheerder ACTIAM publiceert CO2-uitstoot beleggingsfondsen

Actiam sluit beleggen in kolenmijnbouw uit

Vermogensbeheerder ACTIAM heeft de CO2-voetafdruk van al haar beleggingsfondsen inzichtelijk gemaakt. De gegevens moeten helpen om de CO2-uitstoot van al haar beleggingen in 2025 met 25 procent te verminderen. Eerder dit jaar maakte de vermogensbeheerder al bekend kolenmijnbouw uit te sluiten. Zij staan inmiddels op een zwarte lijst met bedrijven, met namen als ENEA, Gazprom, Volkswagen, Airbus, Boeing, Honeywell, Lockheed Martin, Rolls Royce en Wal-Mart. 

Met een beheerd vermogen van 54,6 miljard euro in 2016, beheert ACTIAM fondsen en vermogen van meer dan één miljoen Nederlanders. Behalve kolenmijnbouwers als China Coal en Coal India, worden ook mijnbouwbedrijven als Vedanta Resources, Rio Tinto en Barrick Gold uitgesloten. Ook energiebedrijven als het Russische Gazprom, het Italiaanse ENEA, de Amerikaanse DTE Energy en CONSOL Energy Inc, en het Indiase Tata Power zijn uitgesloten vanwege de milieuschade die ze berokkenen.

Druk op producenten schaarse grondstoffen

ACTIAM wil de CO2-uitstoot van haar beleggingen in 2025 reduceren met 25 procent. Ten opzichte van eind 2015 laat de portefeuille een CO2-reductie van 2,25 procent zien. “Het in kaart brengen van de totale CO2-uitstoot per fonds, maakt inzichtelijk waar de klimaatimpact van onze beleggingen zich concentreert en waar we nog (milieu-)winst kunnen behalen”, zegt  Dennis van der Putten, Hoofd Verantwoord Beleggen bij ACTIAM  “Bij de uitvoering van ons beleid, en specifiek bij onze drie focusthema’s klimaat, water en land, willen we bedrijven ertoe te bewegen zich (nog) duurzamer te gedragen.”.

Naast het uitsluiten van bepaalde bedrijven, voert ACTIAM gesprekken met bedrijven om de benodigde energietransitie te bevorderen. Zo zegt de vermogensbeheerder met mijnbouwbedrijven als Glencore nog in onderhandeling te zijn. Uitsluitingen van dergelijke mijnbouwgiganten kan effecten hebben op de productie van grondstoffen als koper, kobalt en goud: essentiële onderdelen van de huidige generatie batterijen die nodig zijn om duurzaam geproduceerde energie op te slaan.

Milieuschade, mensenrechten, wapens, corruptie, gebrek aan integriteit

Behalve wegens het veroorzaken van milieuschade, sluit  ACTIAM bedrijven uit wegens het schenden van mensenrechten of arbeidsrechten, wegens corruptie, het berokkenen van milieuschade, belangen in de wapenindustrie of het schenden van klant- en productintegriteit. Verschillende onderdelen van Volkswagen zijn momenteel uitgesloten vanwege een teveel aan corruptie en milieuschade en een gebrek aan integriteit. Toonaangevende bedrijven als Airbus, Boeing, Honeywell, Lockheed Martin, Rolls Royce en Wal-Mart werden uitgesloten vanwege hun aandeel in de wapenindustrie.

Bron:

Lees ook:

Foto: Peabody

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.