foto: Energyville-Vito-ADR Technics

Vito en ADR Technics starten proefstation met hybride zonnepanelen

In Lier heeft ADR Technics, een groothandel gespecialiseerd in energieconcepten, een proefstation voor hernieuwbare energie geïntroduceerd. Dit station combineert verschillende pvt-panelen, die uit zonlicht zowel warmte als elektriciteit genereren, met verschillende vormen van opslag en een continue monitoring in reële omstandigheden.

Door deze verschillende profielen te vergelijken en constant te meten wordt precies duidelijk wat de ideale opbrengstpatronen zijn onder verschillende omstandigheden. Hiermee wordt het mogelijk nog beter advies te geven en installaties op maat van specifieke gebruiksprofielen te ontwerpen.

“Dankzij dit proefstation zal de kennis van zonnepanelen en opslagmogelijkheden alleen maar toenemen,” zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (VLD), die bij de ingebruikname aanwezig was. “Ook de nauwgezette data-analyse van het weerstation zal helpen om de werking van de installaties te optimaliseren. Als bedrijven, installateurs en wetenschappers de handen in elkaar slaan, wordt onze productie van hernieuwbare energie in de toekomst performanter en goedkoper.”

ADR Technics kon een beroep doen op de ruime expertise in energietechnologie van Energyville en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) voor warmte, batterijen en aansturing. Hun experten stonden mee in voor het ontwerp van de testsetup, het selecteren van de geschikte apparatuur/componenten, het definiëren van de testprotocols en voor de verwerking en analyse van de meetdata.

Pvt-zonnepanelen hebben verschillende voordelen: het gecombineerd opwekken van hernieuwbare warmte en elektriciteit zorgt niet alleen voor een verhoogde CO2-reductie, het kan ook aanzienlijk goedkoper zijn dan de traditionele zonnepanelen in combinatie met zonneboilers. “De proefopstelling bij ADR Technics zet nog een stap verder en plaatst verschillende panelen in diverse opstellingen, in realistische omstandigheden,” verklaart Koen Allaerts, energie-expert bij Energyville en Vito. “Continue metingen bepalen welke opstellingen het grootste rendement opleveren. Zo kunnen we nog beter inspelen op specifieke profielen.”

Opslag

Daar stopt het niet. Ook de opslag van elektriciteit is in de testopstelling geïntegreerd. Het plaatsen van batterijen in een woning of gebouw is nog geen gemeengoed in België. De experten van Energyville en Vito zijn gestart met het opstellen van een wensenlijst over wat opslag moet betekenen voor de klant. Dit werd gevolgd door een dimensionering van de PV-installatie en de batterij, gebaseerd op meetdata van de klant en rekening houdend met specifieke eigenschappen van batterijen, zoals de achteruitgang in batterijcapaciteit en de correlatie tussen capaciteit en stroomsterkte. Op basis daarvan is een dimensionering gedaan voor twee types batterijen en is uitgetekend hoe de binnenhuisinstallatie moet worden aangepast.

Grietus Mulder, batterij-expert bij Energyville en Vito, verduidelijkt: “Door op verschillende manieren batterijen en pvt-panelen te koppelen worden de meest relevante profielen bepaald. Op basis van deze data kan de kwaliteit van de batterijen, de efficiëntie en het optimaal gebruik van de batterij gemeten en getest worden. Hierdoor kan beter gefundeerd advies worden gegeven en efficiënter worden ingespeeld op de specifieke energienoden van mogelijke klanten, ook door de door ADR Technics opgeleide installateurs.” Energyville en Vito blijven ADR Technics verder ondersteunen bij het ontwikkelen van een applicatie, die dezelfde analyse uitvoert om hun klanten van advies te kunnen voorzien.

Steun

“Het zwaartepunt van de Belgische economie ligt bij de kleine en middelgrote ondernemingen,” stelt Bruno Reyntjens, commercieel directeur van Vito. “Ondernemers willen innoveren, duurzamer produceren en tewerkstelling op lange termijn blijven garanderen. Daarvoor krijgt Vito van de Vlaamse overheid een budget specifiek om dergelijke bedrijven een structurele ondersteuning te bieden voor duurzame innovaties in de domeinen waarin Vito kennis en technologie heeft.” Vito-experten begeleiden hen op het vlak van subsidiemogelijkheden en zijn ook hun uniek aanspreekpunt voor andere aspecten. Deze experten werken naar concrete innovatieve oplossingen op maat van elk bedrijf. De financiële ondersteuning door de Vlaamse overheid (66% van de kosten van een Vito-project) maakt het mogelijk om dit onderzoek voor hen betaalbaar te houden.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.