Foto: HAPPYDAY DUNKERQUE

Vlaams bedrijf ruimt olievervuiling Azurenkust op

Envisan Centre Toulon - France

Frankrijk heeft de Jan De Nul Group ingeschakeld om de met olie vervuilde stranden van de Azurenkust en de Var te zuiveren. Het Vlaamse Envisan, de milieudochter van de bagger- en bouwgroep, ondertekende hiervoor een contract met het Franse bedrijf Le Floch Dépollution voor het reinigen van het vervuilde zand in Envisans grondreinigingscentrum nabij Toulon.

Begin oktober kwamen twee schepen met elkaar in aanvaring op de Middellandse Zee. Hierdoor ontstond een lek in de brandstoftanks. Een deel van de vervuiling werd meteen op zee gecapteerd, maar een ander groot deel bereikte na enkele dagen de stranden van Zuidwest-Frankrijk. De overheid van het departement Var zag zich genoodzaakt om de stranden te sluiten voor het publiek. Tot op vandaag spoelen er nog altijd olieresten aan op de stranden.

Le Floch Dépollution moet in opdracht van verzekeringskantoren van de rederijen de gevolgen van maritieme calamiteiten in de departementen Alpes-Maritimes en Var aanpakken. Envisan krijgt het mandaat om al het verontreinigde zand in zijn grondreinigingscentrum nabij Toulon te verwerken, waar het met fysicochemische wassing zal worden gereinigd. Voorlopig gaat dit over ongeveer 2.000 ton zand, maar aangezien er nog altijd vervuiling aanspoelt, kan deze hoeveelheid nog toenemen.

Mogelijk hergebruik

Momenteel bekijkt Envisan in overleg met lokale milieu-instanties of het mogelijk is om het propere zand na de behandeling te hergebruiken om de afgegraven stranden opnieuw aan te zuiveren.

Envisan heeft de afgelopen jaren een netwerk aan verwerkingscentra van gronden en sedimenten uitgebouwd, vijf in België en een in Zuid-Frankrijk. In het Franse centrum, open sinds 2015 kunnen sedimenten worden gedroogd in lagunes en/of door middel van filterpersen. Sinds dit jaar beschikt het ook over een fysicochemische installatie die zwaar vervuilde gronden en sedimenten kan wassen en opnieuw proper maken.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Vlaams bedrijf ruimt olievervuiling Azurenkust op”

Pat Rick|14.12.18|16:58

Eerder een artikel voor EngineeringNet.be of Maritiemnieuws.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.