Vlaamse liberalen: ‘Kernenergie vervangen door zonne-energie’

Vlaamse liberalen: ‘Kernenergie vervangen door zonne-energie’

30 augustus 2016De Vlaamse liberalen (Open VLD) willen dat in België kernenergie vervangen wordt door zonne-energie. En nu de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open blijven moeten volgens Open VLD de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 maar eerder dicht.

De Vlaamse liberalen van de partij Open VLD zijn progressieve liberalen. Zij zitten al jaren in zowel de Vlaamse regering als in de federale regering. Hun energiespecialisten zijn met een plan voor een grondige herziening van het Belgische energiesysteem gekomen.

Schermafdruk 2016-08-29 19.17.34Uit een bericht van Open VLD
‘(…) Van kernuitstap…
Open Vld houdt dus ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap waarbij de laatste reactor in 2025 sluit. “Tot dan blijft ‘safety first’ sowieso dé voorwaarde”, verzekert federaal Kamerlid Egbert Lachaert. “Nu de levensduur van de centrales Doel 1 en 2 met tien jaar werd verlengd, moeten we de mogelijkheden onderzoeken om de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2 vroeger te sluiten.” De kernuitstap is ook belangrijk om het marktmechanisme volop te laten spelen. De onzekerheid hierover heeft lange tijd investeringen in alternatieven ondergraven.

… naar hernieuwbare energie als uitgangspunt
Open Vld wil de kernuitstap combineren met het behalen van de energie- en klimaatdoelstellingen. “Dat is ambitieus, maar yes, we can.” Het volstaat evenwel niet om kernenergie – goed voor 45% van huidige energiemix – eenvoudigweg te vervangen door hernieuwbare energie. Duurzame energiebronnen leveren niet continu stroom doorheen de dag of het jaar. Om de kernuitstap en het daardoor wegvallen van constante energiebevoorrading op te vangen, zal een veelvoud aan maatregelen nodig zijn. (…) De grootste uitdaging is om tijdens de overgangsperiode de piekmomenten te overbruggen. Open Vld kiest ervoor om dit in de eerste plaats te doen via kleinschalige gascentrales met warmtekrachtkoppeling. De huidige grotere gascentrales moeten niet verdwijnen, maar houden we niet gesubsidieerd open. Door vast te houden aan de kernuitstap kunnen ze immers rendabel worden. (…) Lachaert: “We streven ernaar om 70 tot 75% van onze stroom zelf te produceren. Dat is een kwart meer dan het minimum dat [netbeheerder] Elia vooropstelt. De rest kunnen we invoeren uit de EU.  (…)’

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Coalitiegenoten N-VA en CD&V zetten vorige week nog de deur open voor een verlengde levensduur van de kerncentrales.
Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) waarschuwde vorige week dat het licht in 2020 uitgaat met onze huidige energieproductie. Hij pleitte ervoor de gascentrales te ondersteunen met subsidies en de kerncentrales tien jaar langer open te houden. CD&V liet daarop verstaan dat er over een verlengde levensduur kan worden gepraat in het kader van een breed energiepact. (…)’

Bronnen
Open VLD, 26 augustus 2016: Open Vld gaat resoluut voor kernuitstap én energie-klimaatdoelstellingen
Open VLD, rapport, 26 augustus 2016: Energievisie ’16 – Elektriciteit (pdf, 21 pag.)
De Sttandaard, 26 augustus 2016: Open VLD pleit voor kernuitstap voor 2025
Foto: Greenpeace België

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.