foto: KU Leuven

Vlaamse studenten bekroond met elektrische racewagen

Umicore Pulse.

Eenstudententeam van de KU Leuven en hogeschool Thomas More heeft met de elektrische racewagen Umicore Pulse de prijs voor het beste ontwerp behaald in de Formula Student Czech Republic. Dit is een internationale competitie waarin studenten van meer dan vijftig universiteiten het tegen elkaar opnemen met een zelfontwikkelde racewagen.

Jaarlijks neemt een studententeam van de KU Leuven en Thomas More-hogeschool onder de naam Formula Electric Belgium deel aan de Formula Student-competities. Deze wedstrijden voor racewagens draaien niet alleen om dynamische prestaties zoals acceleratie en uithoudingsvermogen, maar ook om professionaliteit en innovatie. Naast de prijs voor beste ontwerp behaalde de Umicore Pulse er brons in het onderdeel ‘acceleratie.’ De wagen bereikt een topsnelheid van 117 km per uur en trekt in 2,6 seconden op van 0 naar 100 km per uur.

De studenten van Formula Electric proberen elk jaar innovatief voor de dag te komen. Dit jaar pakten ze uit met een koelsysteem dat ze ontwierpen met behulp van artificiële intelligentie en produceerden via 3D-printen. Ze demonstreerden ook een nieuw batterijpakket en een zelfontwikkelde boordcomputer. Het batterijpakket bestaat uit negen modules met elk zestien pakketten van telkens twee parallel geschakelde lithium-ion cellen, samen goed voor een vermogen van 6,9 kWh. Dat is ongeveer een tiende van waarover een Tesla beschikt en net voldoende om de eindstreep van de 22 km lange race te bereiken. In vergelijking met traditionele batterijpakketten is de bedrading zes keer minder volumineus. Die compacte opstelling maakte het wel noodzakelijk er een brandbestrijdingsunit aan toe te voegen.

In vergelijking met vorige versies van de wagen hadden de Vlaamse studenten ook het aantal sensoren die draadloos hun informatie doorgeven gevoelig opgedreven.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.