foto: Radson

Vlaanderen neemt afscheid van stookolie… en start uitstap uit aardgas

Vanaf 2021 mogen in Vlaanderen geen nieuwe verwarmingsketels op stookolie meer worden verkocht en mogen er ook geen tweedehandse meer geplaatst worden. Dat heeft de Vlaamse regering beslist tijdens een marathonzitting in de nacht van vrijdag op zaterdag. Woningen in nieuwe verkavelingen krijgen geen aansluiting meer op aardgas, maar moeten zich verwarmen met een warmtepomp of kunnen aansluiten op een warmtenet.

Beide maatregelen maken deel uit van en Vlaams energieplan voor de periode 2021-2030. Dat zal zelf, via een plan op Belgisch niveau, worden geïntegreerd in het Europese klimaatbeleid. Momenteel is stookolie –in de Vlaamse volksmond mazout, door lobbyisten soms huisbrandolie genoemd) na aardgas in Vlaanderen de meest gebruikte energiebron voor woningverwarming.

Voor een warmtepompboiler krijgen Vlamingen vanaf volgend jaar een premie van 400 euro, die uitdooft in 2024. Wie een woning verwerft, moeten ervoor zorgen dat die binnen de vijf jaar aan minstens drie van deze zes maatregelen voldoet: dak-, muur-, vloerisolatie, superisolerend glas, een condensatieketel van maximum vijftien jaar oud en/of een hernieuwbare energieboiler (warmtepomp- of zonneboiler). Wie een handels- of kantoorgebouw koopt of erft, krijgt vijf jaar de tijd om het gebouw energie-efficiënt te maken en zo nodig energetisch te renoveren.

Autobussen in stadskernen vanaf 2025 emissievrij

Tegen 2030 moeten alle nieuwe verkochte personenwagens koolstofarm zijn, waarvan minstens de helft emissievrij. Tegen dan moet een kwart van de autobussen die nieuw aangekocht worden koolstofarm zijn, net als minstens 5% van de zware vrachtwagens en minstens 30% van de bestelwagens. Bussen die in stadskernen rijden zijn vanaf 2025 emissievrij. Of de bussen met emissies dan specifiek in landelijke gebieden zullen worden ingezet blijft onvermeld.

Buiten de lijntjes kleuren

Vlaanderen wil nog diverse andere energiemaatregelen nemen, maar aangezien daarvoor nog geen duidelijke concrete beslissingen zij genomen blijft het bij voornemens. Zo “wil” de Vlaamse regering niet alleen een slooppremie uitreiken voor huizen die niet op een economisch verantwoorde manier energie-efficiënt kunnen worden gemaakt, maar ook het btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw uitbreiden tot alle Vlaamse stads- en dorpskernen. Nu geldt dit lage tarief alleen in 32 centrumsteden in heel België. De Vlaamse regering verliest daarbij wel even uit het oog dat de btw een puur federale bevoegdheid is. Van de Belgische regering dus, die vandaag (21 juli), tijdens het defilé ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag, de Belgische land- en luchtmacht nog flink wat CO2 en andere uitlaatgassen in de atmosfeer doet jagen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.