Foto: Joris Casaer

Vlaanderen wil experimenteren in “regelluwe zones”

Annemie Turtelboom.

De Vlaamse regering zal regelluwe zones kunnen instellen waar geëxperimenteerd kan worden op vlak van energie. De bevoegde parlementscommissie heeft groen licht gegeven. Voordat zulke zones tot stand komen moet de plenaire vergadering nog haar goedkeuring geven aan dit decreetontwerp. Daarna is het aan de regering om een de vereiste procedures in een uitvoeringsbesluit te gieten.

“Nieuwe technologieën en marktmodellen kunnen in regelluwe zones sneller getest worden, want men moet er minder procedures doorlopen en vergunningen aanvragen. “Zo geven we innovatie kansen,” aldus Vlaams minister van energie Bart Tommelein (VLD). “Dit kan een vlotte energietransitie alleen maar bevorderen.’”

In regelluwe zones kunnen testen met energie worden uitgevoerd zonder dat voor alles een vergunning nodig is en zonder lange procedures te moeten doorlopen. “Denk bijvoorbeeld aan een proefproject voor het invoeren van een tendersysteem of voor het testen van nieuwe technieken om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren.” Vlaanderen ontdekte dit concept in Scandinavië en Nederland.

Projecten moeten concreet zijn en voldoende gedragen om in aanmerking te komen voor erkenning als regelluwe zone. De Vlaamse regering zal in die zin de voorwaarden bepalen waaraan een project moet voldoen. Ze zal de erkenning ook kunnen schorsen of intrekken als bepaalde voorwaarden niet worden gerespecteerd, of wanneer blijkt dat het doel niet kan worden bereikt. Er wordt op regelmatige basis rapportering aan de Vlaamse overheid voorzien.

Lange bevalling

In elk geval de procedure om het ontwerpdecreet door de kamercommissie energie te loodsen was een lange bevalling. Al in haar beleidsbrief energie voor 2015 en 2016 aangegeven had toenmalig Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (VLD)(foto) beloofd dat ze werk zou maken van regelluwe zones. Begin 2016 vroeg Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) haar naar een timing, maar hij kreeg daarop geen concreet antwoord. Daarna bleef het tot nu erg stil rond het onderwerp.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.