Vliegertechniek haalt energie uit water met lage stroomsnelheid

Vliegertechniek haalt energie uit water met lage stroomsnelheid

7 juli 2016Aan de Rijksuniversiteit Groningen is een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee ook uit water met een lage stroomsnelheid getijdenenergie te winnen is. Dat gebeurt met vliegerachtige systemen.

160707-EizeStamhuis
Eize Stamhuis: Nieuwe vorm van getijde-energie

Uit een persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen
‘(…) Dr. Eize Stamhuis ontwikkelt met het bedrijf Sea Current een nieuwe methode om energie uit getijdestroming te winnen, gebaseerd op de techniek van vliegers. De methode kent grote voordelen ten opzichte van wind- en zonne-energie, omdat deze energie kan halen uit zeewater met een lage stroomsnelheid – bijvoorbeeld langs de Nederlandse kust. Een ander voordeel: getijdestroming is vrijwel altijd beschikbaar en 100% voorspelbaar.

Bij de nieuwe techniek worden grote vlieger-achtige systemen van zo’n tien bij twaalf meter onder water geplaatst. Deze bewegen heen en weer in de stroming. De opgewekte energie wordt via een kabel aan land gebracht. Deze techniek is met name geschikt voor zeewater met een lage stroomsnelheid. Dat is wereldwijd in ruime mate voorhanden, en zeker voor de Nederlandse kust. Andere technieken hebben vaak water nodig met een hoge stroomsnelheid. Dergelijke locaties komen echter veel minder vaak voor. (…)’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.