‘Volgende omslag: elektrisch wonen’

‘Volgende omslag: elektrisch wonen’

4 juli 2016Een zelfde omslag als in het vervoer staat de bouwwereld te wachten: elektrisch wonen. Duurzame huizen zonder gas.  Duurzaam Gebouwd schrijft over het ‘all electric house’.

Het artikel op Duurzaam Gebouwd is van Erik van Beek, marketing- en salesmanager van Hugro, leverancier van ondermeer infrarood warmtepanelen.

Uit het artikel van Duurzaam Gebouwd
‘(…) Neem afscheid van je gasfornuis en gasgestookte cv-installatie. Het all electric house gekoppeld aan groene stroom is de nieuwe stip aan de horizon.
Een huis zonder gasaansluiting? (…) Gasloos wonen heeft de toekomst. Dat kan niet anders. We moeten in Nederland overschakelen naar woningen waar elektriciteit de energiebron is. All electric housesmet bij voorkeur groene stroom. En dat is op zijn zachtst gezegd een trendbreuk. In 90 tot 95 procent van de woningen staat nog gewoon een gasgedreven cv-installatie, schat ik in. En dergelijke woningen worden nog steeds gebouwd. Tja, onze bouwsector staat nu eenmaal niet bekend als progressief.

Biobased house
Dat het ook anders kan, bewijst het biobased house. Deze bijzondere demonstratiewoning, speciaal gebouwd voor de Innovation Expo in april, is in alles duurzaam. De bouwmaterialen zijn natuurlijk en herbruikbaar, het gebouw is energieneutraal én het is een all electric house. De energie komt van zonnepanelen op het dak.

Infrarode warmtepanelen
Met ons bedrijf Hugro hebben we de eer mee te bouwen aan het biobased house. We zijn een importeur/distributeur en leveren onder meer warmtepanelen die werken met infrarode straling. Dat is revolutionair anders dan conventionele radiatoren. De warmtepanelen leveren direct een behaaglijke stralingswarmte, als je ze aan zet. Het is alsof je in de zon zit.
De warmtepanelen zorgen voor comfort en zijn tegelijkertijd energiezuinig. Dat komt doordat je niet eerst de lucht in de ruimte hoeft te verwarmen om het lekker warm te hebben, zoals bij reguliere radiatoren. En omdat het systeem elektrisch is, kun je het koppelen aan groene stroom. Daardoor kunnen warmtepanelen een duurzame toepassing zijn. (…)
Het heeft alles te maken met de opkomst van de milieubewuste consument. Die plaatst bij voorkeur zonnepanelen op het dak en vraagt zich af wat hij met de zelf opgewekte energie kan doen. Teruggeven aan het net is een optie, maar geen aantrekkelijke. Beter is om het zelf te gebruiken. Dan is verwarming van de woning met bijvoorbeeld warmtepanelen een goede mogelijkheid. (…)’

 

Biobased House (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 4’49”) 

Bronnen
Duurzaam Gebouwd, 30 juni 2016: Elektrisch wonen heeft de toekomst
Website Biobased Economy
Website Hugro
Illustratie: Concept House Village

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.