Volkswagen twijfelt aan toekomst dieselauto

Volkswagen twijfelt aan toekomst dieselauto

22 juni 2016 – De baas van Volkswagen, Matthias Müller, twijfelt aan de toekomst voor dieselauto’s. Het maken van schone diesels wordt steeds moeilijker en duurder, terwijl elektrische auto’s steeds aantrekkelijker worden.

Vandaag is de aandeelhoudersvergadering van VW en het is opmerkelijk dat Müller een dag eerder in een interview met de zakenkrant Handelsblatt juist nu zijn twijfels over de dieselauto uit. Müller vraagt zich daarin af of VW nog wel moet investeren in het verder ontwikkelen van dieselmotoren. Het wordt wel erg duur om de dieselmotor steeds schoner te laten worden.

Het Nederlands Dagblad vroeg een Nederlandse deskundige om commentaar
Uit een artikel van het ND
‘(…) ‘Ik juich zijn uitspraken toe, maar nu kijken of hij zijn woord houdt’, reageert Carlo van de Weijer, onderzoeker gespecialiseerd in ‘slimme mobiliteit’ bij de TU Eindhoven. Hij deelt de analyse van de VW-baas. Een emissieneutrale diesel voor personenauto’s is volgens Van de Weijer in de nabije toekomst technisch haalbaar. Ook kunnen fabrikanten zoals Volkswagen de noodzakelijke investeringen best aan. Van de Weijer: ‘Alleen wordt het alternatief steeds goedkoper.’ Waar een elektrische auto over een kleine twintig draaiende componenten beschikt, zitten er in auto’s met verbrandingsmotoren zo’n 900 draaiende componenten. Daarnaast beschikken dieselauto’s over katalysatoren, roetfilters en allerlei andere onderdelen die het prijskaartje opkrikken. Van de Weijer: ‘Om de laatste 10 procent milieuwinst te halen, moet je meer complexiteit toevoegen.’ (…)’

Het ND twijfelt aan de motieven van Müller:
‘(…) De in september aangestelde puinruimer Müller probeert met zijn uitspraken het imago daarom te herstellen en de blik van de consument van de sjoemelkwestie af te wenden. (…)’

Onlangs kondigde Volkswagen aan zo’n dertig elektrische modellen op de markt te willen brengen. In 2025 zou een derde van de verkochte VW’s elektrisch moeten zijn, dat is zo’n 2 tot 3 miljoen auto’s per jaar.

 

Bronnen
Handelsblatt, 21 juni 2016: „Volkswagen ist mehr als Diesel“ (Registratie)
ND, 22 juni 2016: Volkswagen twijfelt aan toekomst dieselauto (via Blendle)
Foto’s: VW

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.