prof. dr. E.J.J. (Hans) Schenk, kroonlid van de SER, foto door Christiaan Krouwels

‘Voorkom dat Eneco overgenomen wordt door groot concern’

prof. dr. E.J.J. (Hans) Schenk, kroonlid van de SER, foto door Christiaan Krouwels

Nu Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hun aandelen in Eneco willen verkopen, lijkt het erop dat ook Nederlands laatste energiegigant geprivatiseerd wordt. In een uitzending van Nieuwsuur op woensdag 16 augustus waarschuwt hoogleraar Hans Schenk voor de gevolgen. Wil Eneco ’s lands groenste energiereus blijven, dan moet overname door een groot grijs concern voorkomen worden. De gemeenteraden van de drie steden moeten goed nadenken over de verkoop.

Hans Schenk doet onderzoek naar overheidsbedrijven in Nederland die sinds de jaren 90 in rap tempo privatiseerden. “De dienstverlening is achteruitgegaan, terwijl de prijzen en kosten omhoog zijn gegaan”, licht het kroonlid van de Sociaal-Economische Raad toe in een uitzending van Nieuwsuur op woensdag 16 augustus, “dat zijn voornamelijk kosten in het managementdeel. Dat betekent dat topbestuurders zichzelf drie, vier en sommige gevallen wel tien keer meer zijn gaan uitbetalen dan toen het een overheidsbedrijf was.”

‘Privatisatie leidt vaak tot zelfverrijkende topbestuurders en dure, slechte diensten’

Kijk naar de Postbank, zegt Schenk: ooit een zeer succesvol overheidsbedrijf, nu beter bekend als de ING. “Van die excellente prestaties is weinig meer over.” Uit het praktijkonderzoek ‘Banken ondermijnen de toekomst’ van de Eerlijke Bankwijzer bleek dat ING eind 2015 inmiddels de onbetwiste koploper was qua investeringen in klimaatschadelijke energievormen. Daarnaast zou het bedrijf niet transparant zijn over de bedrijven waar het in investeert en veel zaken doen met kernwapenbedrijven die ook civiele activiteiten ontplooien.

Ook bij Nuon en Essen was na de verkoop aan het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE Essent weinig aandacht voor innovatie en duurzaamheid, bleek eerder al uit onderzoek van de Consumentenbond. Onderzoekers van Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE gaven Essent een duurzaamheidsscore van 3,0, Nuon een 4,2 en Eneco een 7,0. Koplopers op de ranking waren de relatief kleine leveranciers als DE Unie, Pure Energie en Qurrent, allen met een 10. Ook Vandebron en GreenChoice deden het naar verhouding goed, met scores van 9.6 en 8.4.

‘Voorkom overname door een groot concern’

Schenk waarschuwt dat ook Eneco haar duurzaamheidsambities kan zien verdampen als het wordt overgenomen door een groot energieconcern. “Grote marktpartijen hebben een ingeboren neiging om allerlei innovatie tegen te houden”, zegt hij. Adriaan Visser, voorzitter van de aandeelhouderscommissie en wethouder financiën in Rotterdam, acht het van groot belang dat Eneco verkocht wordt aan een goede partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. “Elke partij is welkom, maar ik kan me niet voorstellen dat we aan een grijze energiereus verkopen.”

Bron:

  • NOS Nieuwsuur, 16 augustus 2017, ‘Wordt groene Eneco overgenomen door grijze energiereus?’
  • Greenpeace, 17 oktober 2016, ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers 2016’
  • Eerlijke Bankwijzer, 5 november 2015, ‘ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland’
  • Consumentenbond, 8 december 2014, ‘Eneco groenste energiereus, Nuon en Essent hekkensluiters in duurzaamheid’

Foto: prof. dr. E.J.J. (Hans) Schenk, kroonlid van de SER, foto door Christiaan Krouwels

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “‘Voorkom dat Eneco overgenomen wordt door groot concern’”

Duurzame Brabanders|19.08.17|01:03

Greencrowd is een actie gestart om 250 miljoen op te halen. Die moeten in een cooperatie gaan, die daarmee aandelen gaat kopen

De eerste avond leverde (vrijblijvend) al 1,5 miljoen op, van ca 150 deelnemers
https://greencrowd.nl/project/eneco-burgerparticipatie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.